Anarchistická federace

Welcome to Hell

Reportáž účastníka demonstrace „Welcome to Hell“ namířené proti hlavounům z G20 a všemu, co představují.

Hamburk

Je čtvrtek odpoledne, po VoKu obědě v infocentru na kraji řeky se se svojí afinitkou vydávám na první velkou demonstraci proti summitu G20 nazvanou vzletně „Welcome to Hell“. Kvůli velkému množství fízlů na nábřeží radši volíme cestu oklikou, přesto míjíme několik desítek policejních dodávek. V hlavě provádím jednoduché počty, každé auto násobím deseti a dostávám se k trojciferným číslům nasazených policajtů. Slušný počet.

Pomalu procházíme davem směrem k malému pódiu v zadní části. Do oficiálního začátku demonstrace ještě zbývá nějaký čas, a tak si ho krátíme prohlídkou okolí. Zjišťujeme, že v ulici za pódiem je také vodní dělo, obrněný transportér a několik dodávek. To jako čekají, že se průvod vydá na druhou stranu? Ve skupině si dohodneme místo, kde se sejdeme v případě, že bychom se poztráceli, a vracíme se zpátky k demonstraci. Na pódiu už hraje hudba, poznávám zpěváka z Irie Revoltés a potom Neonschwarz. Následují projevy jak v němčině, tak v angličtině.

Prostor náměstí je už slušně zaplněný, z místa, kde stojíme, ani není vidět čelo průvodu. Budou tady tisíce lidí. Trpělivě očekáváme začátek a pozorujeme vrtulníky převážející delegáty summitu, které nad námi občas prolétnou. Po nějaké době se konečně začíná masa lidí rovnat do průvodu, takže se pomalu přidáváme. Necháváme si odstup od aut s ozvučením, abychom se slyšeli. A pak čekáme. A čekáme. Průvod se jednou za čas pár metrů pohne, ale od začátku jsme ušli jen pár metrů. Občas se něco vyhlásí do megafonu, ale není tomu příliš rozumět. K informacím na Twitteru se taky nedostaneme, síť je zjevně přetížená, nehledáme za tím žádnou konspiraci.

Něco megafonem hlásí i fízlové a my zjišťujeme, že demonstrace brzo bude nebo už je rozpuštěná. Vůbec nevíme, jestli se už vepředu něco děje nebo jaký je důvod. Zezadu se začínají přibližovat fízlové i s vodními děly, ale zatím nic nedělají. Naše afinitka se tedy přesunuje více na náměstí pryč od řeky, kde nebudeme první na ráně, kdyby se něco začalo dít. Náměstí se začíná vyprazdňovat, lidé buď zůstávají na místě, anebo z obavy před policejní pomocí a ochranou radši odcházejí.

Přes podchod jednoho z domů na náměstí se dostáváme k boční ulici, která je plná prázdných policejních dodávek, kterým částečně blokuje cestu na nábřeží black bloc. Tedy vlastně obří černá nafukovací kostka, a když myslím obří, tak doslovně. Pokračujeme dál mezi bloky, po chvíli máme konečně možnost dostat se na dohled nábřeží. Na terase pod bytovkami se tísníme spolu se stovkami dalších a koukáme na konec black blocu, který tvořil čelo demonstrace. Skládá se z několika tisíc lidí, další stovky přihlížejících jsou na vyvýšeném náspu na druhé straně ulice.

Policie je pod námi po straně průvodu, mají už nasazené helmy v očekávání konfliktu. Najednou začne mela, fízlové vbíhají do davu a začínají mlátit lidi hlava nehlava. Neschytávají to jen lidi v black blocu, ale i spousta čumilů, kteří stáli po straně průvodu. Slyšíme výbuchy. Petardy, nebo policejní rozbušky? Křik, skandování protipolicejních hesel. Dým. Fízlové si rozdělili čelo demonstrace na několik částí, které se snaží obklíčit. Lidé se brání za hradbou ze svázaných transparentů a snaží se držet alespoň nějakou linii obrany. V dálce jsou vidět vodní děla v akci. Zadní řady šplhají na násep a přes zábradlí jim pomáhají přihlížející stojící nahoře. Zpátky na fízly také začínají létat lahve a kamení, spoustu lidí ten masakr pod nimi naštval. Z místa, kde jsme, vidíme, jak se všichni z demonstrace snaží dostat pryč přes násep. Najednou po něm zleva přibíhá několik desítek fízlů a začínají vytlačovat a mlátit lidi, kteří ostatním pomáhají nahoru. Stejně rychle jako přišli, ale také mizí, kdo ví proč.

Na rychloplénu se v afinitce shodujeme, že už je to na nás až až, a vydáváme se zpátky mezi domy. Všichni jsme poněkud otřesení, z relativního bezpečí sledovat, jak stovky fízlů mlátí lidi, není nejpříjemnější zážitek. V zadních ulicích se rojí velké množství lidí, ve vzduchu je cítit napětí, i když už jsme mimo demonstraci. V jednu chvíli sebou dav cukne, vzadu ulicí běží fízlové. Lidé začínají utíkat, v první chvíli běžíme také, ale po pár krocích si uvědomujeme, že zbytečně plašíme. Někteří křičí na ostatní, ať se zastaví. Ulice se trochu klidní, ale přesto radši vcházíme do dvoru mezi domy a přecházíme na druhou stranu, nechceme se nechat obklíčit. V další ulici je klid zase o kousek větší, chvíli tam čekáme a rozhodujeme se co dál. Shodujeme se na směru více do centra a pryč od fízlů, stejným směrem jdou stovky dalších. Dav se po chvíli zase zhustí a přitáhne pozornost policie, proto se znovu odpojujeme do vedlejší ulice. Skupinka v černém převrací doprostřed silnice popelnici, za chvíli ale z projíždějící dodávky vystupují dva fízlové a odsunují ji stranou.

Sedáme si na zahrádku restaurace a odpočíváme. Ze začátku nás stresují skupinky fízlů, kteří občas ulicí projdou, ale postupem času zjišťujeme, že si nás nevšímají. Z nervozity přecházíme do pobavení, když nás míjí policejní jednotka, která se zastaví na konci ulice a zmateně kouká do mapy. Pohled k nezaplacení, zjevně se tady nevyznáme jak my, tak policie. Z Twitteru chodí kusé zprávy, demonstrace asi skončila, je hlášeno mnoho zraněných lidí. Potkáváme i několik lidí s obvázanými hlavami nebo s monokly. Přemýšlím nad tím, co si asi fízlové mysleli, když rozpustili demonstraci, na které bylo 12 tisíc lidí, a z toho jich několik stovek zmlátili? Že si lidi řeknou OK a půjdou domů? Pohár trpělivosti měl namále už po policejní šikaně na kempu před zahájením summitu a tohle mu rozhodně nepomohlo.

Míříme směr St. Pauli, na Reeperbahn je už několikatisícový dav stojící před vodními děly, nic se neděje. My ale pokračujeme dál, pro nás už dnes demonstrace skončila. Welcome to Hell začíná dávat smysl.

VIDEO, VIDEO

Související odkazy:
Block G20
Poznej svého protivníka
#BlockG20 – colour the red zone!
Hamburk zdola
Novinky z Hamburku
Novinky z Hamburku II
Novinky z Hamburku III
Novinky z Hamburku IV
Novinky z Hamburku V


Píšou jinde

Odkazy