Anarchistická federace

Bělorusko: co dál po 25. březnu

Zpráva anarchistů z Běloruska k represím během Dne svobody a výzva ke generální stávce

 

Mnoho lidí mohlo sledovat výsledky událostí 25. března. Nepřítomnost lídrů, agresivní odpor moci, masová zatýkání, technika použitá k rozehnání demonstrace. To vše nezastavilo lidi v pokusu sejít se a udělat protestní pochod.

Žel v souvislosti s preventivními zatčeními a zatýkáním přímo během akce se anarchisté nemohli přidat organizovaně, ale jen jako řadoví účastníci. V noci 24. března bylo zatčeno zhruba devět osob a následující den před akcí u Akademie věd dalších asi pětadvacet lidí včetně náhodných kolemjdoucích.

Zatýkáni byli i ochránci lidských práv nejen z Běloruska, ale i jiných evropských zemí. Po brutálním zatčení ve stylu megashow je odvezli na odbor vnitřních záležitostí a následně je propustili. Cíl této operace zůstává nejasný.

 

 

Celkově šlo represivním orgánům o to, aby nepustily lidi k Akademii věd, proto její okolí uzavřeli a v samotné akademii zadržovali lidi, nejčastěji důchodce. Když to ale protestující zjistili, shromáždili se u nedaleké knihovny Jakuba Kolasa (v počtu několika tisíc lidí) a vydali se hlavní ulicí Nezávislosti směrem k Vítěznému náměstí, kde jim cestu uzavřely jednotky zásahové policie.

 

 

 

Lidé se nevzdávali a bez ohledu na několik pokusů o jejich rozehnání a na masová zatýkání (bylo zatčeno asi 300–500 lidí) se znovu a znovu pokoušeli projít dál. Policie na to reagovala tvrdě, v přesile napadala jednotlivce a mlátila je. Tentokrát se zkrátka policajti ukázali v celé své kráse: v plné polní strkali stařenky a invalidy do antonů, tak jak zněl rozkaz shora.

Podle nálady ve společnosti se lze domnívat, že teď už nikdo nepochybuje o tom, že příslušníci silových struktur jsou skuteční nepřátelé lidí a jejich úkolem je nás mlátit a rozhánět.

Protest byl nakonec rozprášen a byli během něj brutálně zadrženi mnozí novináři. Internet, jak se očekávalo, se vláda snažila vypnout, ale řada protestujících ocenila, že fungoval Telegram a FireChat. Mobilní spojení rušeno nebylo, což umožnilo médiím dostávat aktuální informace z pochodu.

Nějakou dobu potom, co všechno skončilo, se na sociálních sítích objevila informace s výzvou přijít hned následující den v poledne na Říjnové náměstí a podpořit zatčené.

I my anarchisté vyzýváme všechny, aby vyšli do ulic Minsku a dalších měst a vystoupili proti policejnímu státu.

Opozice vás zatím zklamala, a my vidíme teď sílu především v sebeorganizaci lidí v malých městech. Plán vsadit na protesty v jediném městě nemá smysl v boji s takovým organizovaným molochem, jakým je stát. Centralizovaný stát vyhraje v jedné bitvě, ale pokud se boj povede v mnoha městech najednou, máme šanci.

Jediný reálný krok k zastavení probíhajícího bezpráví je stávka. Taková, která spojí prakticky celou zemi. Je jasné, že stávka a stávkové výbory nemůžou vzniknout z jediné debaty. Proto se právě protesty v ulicích musí stát začátkem a katalyzátorem sjednocení neprivilegovaných. Vyzýváme všechny k šíření myšlenky na stávku. Stávka a akce občanské neposlušnosti – toho se teď bojí diktatura především.

Nyní je krajně důležité nezastavit se a pokračovat v protestech! Policie se připravovala dlouho na to, aby nás zastrašila, ale čeho se máme bát? Co horšího se nám může stát? Když se teď zastavíme, dalším krokem bude diktatura, kterou zatím vidíme v Turecku a Severní Koreji – věznění vašich příbuzných a přátel.

Aby se to nestalo, začněte protestovat už 26. března ve všech městech! Burcujte všechny pracující ke stávce a organizujte stávkové výbory.

 

Zdroj:

https://revbel.org/2017/03/itogi-25-marta-zhdat-li-prodolzheniya/


Verze pro tisk 26.3.2017 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy