Anarchistická federace

Rusko: další oběť nácků

Neonacisti zabili návštěvníka koncertu The Exploited v Petrohradě.

Po skončení koncertu kapely The Exploited, který se uskutečnil v Petrohradě v sobotu 18. února v klubu Kosmonaut, byl zabit jeden z jeho návštěvníků. Očití svědkové říkají, že ho zabili náckové. O oficiálním vyšetřování zatím nejsou informace.

„Rozpárali mu břicho, a když přijela sanitka, ještě dýchal, ale byl celý bledý. Co se přesně stalo, nikdo neví, nikdo nic neviděl, i když blízko byl jeho kamarád. Ten ale někam zmizel, když přijela policie,“ řekl jeden z návštěvníků koncertu, který zavolal zraněnému záchranku.

Sanitka podle svědků nepřijela nijak rychle. Zraněný zemřel v sanitce asi půl hodiny po příjezdu lékaře.

Zatím není známo příjmení člověka, který byl zabit. Na webu ВКонтакте měl stránku pod jménem Igor Igorjevič a podle ní mu bylo dvacet sedm let. Podle této stránky ho zajímala punková subkultura. Dva Igorovi známí potvrdili, že zemřel.

Antifašistická stránka Streetmob informovala, že k zabití došlo poblíž stanice metra Technologický institut. „Igor se prý po koncertě ohradil proti hajlování party nácků, a ti ho za to bodli nožem,“ píše se na stránce v komentářích. Je tam i informace, že Igor byl z Běloruska. Lidé, kteří byli na koncertě, si už předtím stěžovali na agresivní ultrapravičáky, kteří v klubu hajlovali.

Kapela The Exploited vyjádřila soustrast příbuzným a blízkým Igora. Zdůraznili, že jsou proti jakýmkoli projevům xenofobie. „… kdybychom viděli, že někdo na našem koncertě hajluje, vyrazili bychom ho. Jestli jste viděli někoho hajlovat, proč jste nic neudělali? Na koncertě bylo 1700 lidí… Nikdy nechceme na našich koncertech vidět nácky.“

 

Zdroj:

https://avtonom.org/news/v-peterburge-neonacisty-ubili-posetitelya-koncerta-exploited


Verze pro tisk 23.2.2017 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy