Anarchistická federace

Město pro lidi

Zpráva o akcích na podporu lidí v bytové nouzi.

demo

V pondělí 30. ledna dorazilo na pražské Staroměstském náměstí asi 200 lidí, aby podpořili zákon o sociálním bydlení. Vláda přislíbila ve svém programovém prohlášení jeho přijetí, ale po třech letech kde nic tu nic. Dotlačit ji k naplnění tohoto slibu se rozhodla iniciativa Mít svůj domov, v níž je zapojeno hned několik neziskových organizací zabývajících se prací s lidmi ohroženými chudobou a ztrátou střechy nad hlavou.

V mrazivém podvečeru zaznělo několik proslovů. Promluvili nejen zástupci pořádající iniciativy, ale také lidé v bytové nouzi z Brna, Ostravy a Prahy. Slovo neplánovaně dostala i ministryně Šlechtová, pod jejímiž okny akce probíhala a která před všemi slíbila, že zákon podpoří. Asi po hodině a půl se přítomní vydali za skandování a s transparenty „Město pro lidi, ne pro zisk!“, „Bydlení je základní lidská potřeba“, „Bojujme proti chudobě, ne proti chudým lidem“ či jedním, na němž byly citovány sliby stran vládní koalice, k Úřadu vlády ČR, kde předali petici na podporu zákona, která čítala asi 3000 podpisů.

Na následující den, tedy spíše noc, byla svolána další akce k úřadu vlády, a to skupinami Studentské hnutí za solidaritu, Studenti pomáhají, Mladí zelení, Platforma pro sociální bydlení, Přestupní stanice, autonomní sociální centrum Klinika, Kuchařky bez domova a Chceme bydlet. Chtěly upozornit na potřebu zákona o sociálním bydlení „v situaci, kdy se s chudobou obchoduje, dávky pobírají majitelé předražených ubytoven a město dává přednost developerům a spekulantům před svými obyvateli“. Na akci se sešlo přes sto lidí, z nichž skoro polovina následně na místě strávila mrazivou noc na karimatkách ve spacácích, aby zdůraznili situaci, v níž se lidé bez domova ocitají každý den. Večer byl obohacen fireshow a živým hudebním vystoupením kapel Severní nástupiště a Kopec šišek, k dispozici byla teplá polévka a čaj.

Ministryně Šlechtová další den návrh zákona podepsala a ten tak zamířil na legislativní radu. Přesto se vyslovila, že by cílová skupina zákona měla být menší, než bylo plánováno. Osud zákona a jeho případná konečná podoba jsou tedy stále nejisté.

Obě akce podpořili i anarchisté a anarchistky. Požadavky směrem k establishmentu sice nebývají častou součástí naší politiky, jedná se ale budoucnost bezdomovectvím ohrožených lidí, která akutně volá alespoň po nějakém řešení, jímž může zákon o sociálním bydlení být, i když jsou k němu velké výhrady a ve své podstatě jen okrajově změkčuje dopady nehumánního kapitalistického režimu.

Související odkazy:
http://a2larm.cz/2017/01/ekonomicky-rust-lidem-v-bytove-nouzi-nepomaha/
http://a2larm.cz/2017/01/konec-vyhlidek-na-kvalitni-zakon-o-socialnim-bydleni/
http://a2larm.cz/2017/02/fotogalerie-desitky-lidi-prenocovaly-pred-uradem-vlady/
http://a2larm.cz/2017/01/fotogalerie-demonstrace-za-zakon-o-socialnim-bydleni/
http://denikreferendum.cz/clanek/24555-slechtova-podporila-zakon-o-socialnim-bydleni-jeho-pripravu-pritom-ano-blokuje


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy