Anarchistická federace

Benefice pro Artema

Benefiční koncerty na léčebné výlohy pro pobodaného antifašistu z Ukrajiny jsou v plném proudu.

leták

Artem je mladý antifašista z Charkova na Ukrajině. V sobotu 19. listopadu byl napaden skupinou deseti nácků. Snažil se bránit, ale skončil zbitý na zemi se zlomenými žebry. Aby toho nebylo málo, jeden z útočníků mu posléze zasadil čtyři bodné rány do zad a zasáhly plíce i srdce. Po útoku Artem upadl do šoku a zřejmě nevnímal bolest a rozsah zranění, protože byl schopen ujít ještě 200 metrů a setkat se tak se svým bratrem a přítelkyní. Ti mu zavolali sanitku a pomohli zůstat při vědomí. Artem ztratil velké množství krve, ale naštěstí sanitka přijela rychle a noční směnu v nemocnici měl zkušený chirurg. Ten konstatoval, že pacient dorazil v kritickém stavu a zranění mohlo být smrtelné, pokud by operace začala jen o čtvrt hodiny později nebo bodná rána k srdci byla o pár milimetrů hlubší. První operace trvala 4,5 hodiny, druhá kvůli vnitřnímu krvácení následovala druhý den. V pondělí 21. listopadu nabyl Artem vědomí a od té doby se postupně zotavuje. Výlohy za léčbu a pobyt v nemocnici, který trval měsíc a půl, se vyšplhaly na značnou sumu. Také následná rehabilitace je finančně náročná. Proto se Artemovi kamarádi, hardcoroví pankáči z charkovské anarchistické kapely Zrada, obrátili na své přátele v zahraničí s prosbou o příspěvek na výlohy spojené s Artemovou léčbou. Na jeho podporu se tedy vedle Ukrajiny konají hudební benefiční akce například v Německu, Francii, Velké Británii a také v Česku. S radostí kvitujeme, že výzva k podpoře Artema zveřejněná na stránkách Anarchistické federace měla poměrně velký ohlas. Důležitou roli ale sehrála zejména iniciativa RVHP (Rada vzájemné hudební pomoci).

Ve středu 4. ledna proběhl benefiční HC/crustový koncert v pražském klubu Cross, obohacený i o poezii a bassline afterparty. Na akci se organizačně podíleli Mad duck booking a zahrály na ní kapely Interpunkce, Sebestřet a Flowers For Whores, a na afterparty se představili DJs Eldatel, AL3RT, Cirkus Alien a Pixy.3th Hand sound. Svá slova k dílu přiložil básník M. P. za doprovodu kytaristy Hulit Bullet a americká anarchistická básnířka Kae Piller. Klub Cross poskytl prostor hlavní stage i ozvučení zcela zdarma a celková částka z této benefice se tak mohla vyšplhat na neuvěřitelných 15 555 Kč.

O den později, ve čtvrtek 5. ledna zazněl v plzeňské družstevní kavázně Inkognito akustický punk z ruského dovozu od Romy Wreckmana a místní psychedelické blues od kapely Don’t Ask Don’t Care. Dobrovolné vstupné a výtěžek z veganského občerstvení pak putovaly Artemovi.

V sobotu 14. ledna se v klubu Malina v Napajedlech konal festival Anti-Dogma 3. Bez nároku na honorář či cesťák na něm zahrály kapely Punto D’Onore, Tupé Ostří, Retarders, Dekasta a Dukes Of Vattenhal. Po odečtení zvukaře se na Artema vybralo 2500 Kč.

Následující víkend se konaly hudební akce, které v sobě spojovaly vzpomínku na zavražděného antifašistu Honzu Kučeru a benefici na pobodaného Artema. V pátek 20. ledna tak zněla tvrdá hudba v poděbradském Boss Baru s benefičním výtěžkem 3000 Kč. V Plzni se ve stejnou dobu tančilo v rytmu ska a reggae a v kasičce pro Artema skončilo necelých 2700 Kč. V sobotu zahráli v Teplicích Baty von Janof, Ropucha, Osliz a Průser a vybraly se skoro 2000 Kč. V berounském klubu Metro se zároveň konal „koncert proti xenofobii“, pořádaný lidmi z Hella kolektivu. Vystoupily na něm kapely Kaosqaud, Lex, Pray For Death a Woundead Knee a podařilo se pro Artema vybrat 2300 Kč.

V sobotu 28. ledna se konal další benefiční koncert v klubu Pohoda v Plzni. Dohromady se na něm vybralo 5800 Kč a kapely Kibera a Disavoir Vivre odehrály své našláplé sety bez jakýchkoliv finančních nároků. Na místě byla distra hudebních nosičů, zinů a anarchistických publikací. Za zmínku stojí také velmi bohatá, chutná a taktéž benefiční nabídka veganského občerstvení.

Pokud máte zájem přispět na uzdravení Artema na nějakém z další benefitů, zapište si do diářů následující možnosti:

Pátek 17. února
Saloon, Na Kopečku 200, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav
Zahrají kapely Hnus umírající, Cost of Living, Tupé ostří, Interpunkce, Třetí stupeň tortury
https://www.facebook.com/events/1907699836130990/
http://bandzone.cz/koncert/432007-brandys-nad-labem-stara-boleslav-saloon-koncert-na-pomoc-artemovi

Sobota 11. března
Zázemí, Bartolomějská 309, Praha 1
Pořádají RVHP Booking Group a Rotten Rebels Promo
Zahrají kapely Gülleschiss, Tupé ostří, Haw, Kronstadt a Dekasta
https://www.facebook.com/events/1226861817433686/
http://bandzone.cz/koncert/432750-praha-zazemi-beneficni-koncert-pro-artema


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)