Anarchistická federace

Francie: studenti protestují dál

Když se vyjadřování nesouhlasu s novým zákoníkem práce vzdaly odbory, převzali iniciativu studenti.

Francouzské odbory sice zastavily masové protesty proti neoliberálnímu zákoníku práce, ale studenti jsou rozhodnuti pokračovat. „Boj proti zákoníku práce a jeho světu pokračuje,“ píše se v prohlášení šířeném Generální asambleou. „Hněv, který tu byl během jarních stávek, demonstrací a pochodů, nikam nezmizel… Není třeba čekat na nové datum celonárodního protestu… jen když vezmeme organizování našeho boje do vlastních rukou, můžeme sami přijímat rozhodnutí o světě, v jakém chceme žít. O světě bez prekarizace, bez všech forem vykořisťování a útlaku. Jestliže od 22. září odbory nepokračují v protestních akcích, my sami zvážíme prostředky k jejich prodloužení.“

Ve čtvrtek 22. září studenti provedli blokádu pařížských pěti středních škol v rámci pokračování protestů proti zákoníku práce a policejním represím. Současně proběhla demonstrace na podporu lidí, kteří jsou souzeni za účast v červnových protestních akcích.

Policie se snažila protesty narušovat, ale během dne stejně proběhlo i několik neohlášených akcí, po nichž zbyly vyzdobené fasády a bankovní výlohy, autobusové zastávky i reklamní bannery.

Na čtvrtek 29. září je naplánována Generální asamblea v Paříži, kde se bude projednávat program nových akcí, včetně celonárodního protestního dne.

 

Zdroje:

https://paris-luttes.info/appel-de-l-ag-interpro-inter-lutte-6719?lang=fr

https://paris-luttes.info/video-contre-la-loi-travail-et-son-6740?lang=fr

https://paris.demosphere.eu/rv/50086


Verze pro tisk 28.9.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)