Anarchistická federace

Nizozemsko: Šikana anarchistů ze strany vedení města

Represe proti anarchistům jsou na vzestupu. Svědčí o tom i nedávný případ z Nizozemska, který ukazuje, že metody fízlů jsou všude stejné; lhostejno, zda v rámci totalitního státu či tzv. demokracie.

Na začátku srpna bylo několik anarchistů z Haagu, ale i jiných nizozemských měst navštíveno policií. Ta jim předala dopis starosty Joziase van Aartsena, v němž anarchistům zakazuje vstupovat do některých městských částí po dobu následujících dvou měsíců, zejména do Shilderswijku.

V dopise byli anarchisté obviňováni ze „strukturálních potíží“. Tím byly myšleny nenahlášené demonstrace, narušování klidu a narušování jiných veřejných akcí. Anarchisté také obdrželi seznam obvinění konkrétních osob či seznam zatčených. Tato obvinění zahrnují squatting, účast na spontánních demonstracích, lepení plakátů či poškození vězeňského plotu. Haagští anarchisté také dlouhodobě protestují proti institucionalizovanému rasismu reprezentovanému haagskou policií. Všichni anarchističtí aktivisté byli v této souvislosti 27. června preventivně zatčeni, a to hned po skončení demonstrace připomínající Mitche Henriqueze, loňskou oběť policejní vraždy.

Dopis rovněž zdůrazňuje „přítomnost osob spojených s Antifašistickou akcí (AFA)“ během čtyři dny trvajících riotů právě po policejní vraždě Mitche Henriqueze, a ti jsou údajně „původci eskalace nepokojů“. V dopise je dále zmíněno, že lidé napojení na AFA „několikrát narušili ve Schilderswijku pořádek“.

To, že je obsah dopisu založen zejména na předsudcích a vágních obviněních, nás nepřekvapuje. Ničím novým není ani fakt, že spousta zmíněných obvinění nebyla pro jejich nesmyslnost ani vyšetřována. Znepokojující je však to, co se děje v širším mezinárodním kontextu – své by mohli povídat anarchisté v Bruselu, Španělsku, Itálii a nyní už i v Česku. Aktivisté jsou jednoduše označování za členy „podvratných“ či „teroristických“ skupin.

Represe v Haagu nejsou ničím novým. Anarchisté jsou zatýkáni, pronásledováni, fízlové se neustále snaží o infiltraci hnutí a pro aktivistu, který byl podezřelý z vylepování anarchistických novin, navrhoval vyšetřovatel osm týdnů vězení.

Kolik lidí bude krokem starosty omezeno, zatím není jasné. Důvodem je i to, že policie stále ještě pátrá po anarchistech, jimž hodlá dopis doručit. Legislativa, o kterou se fízlové opírají, je založena na tzv. „fotbalovém zákonu“, který vstoupil v platnost v roce 2010. Jak asi mnohým došlo, tento zákon byl původně vytvořen kvůli omezení pohybu fotbalových chuligánů. Nyní je to poprvé, co byl použit proti aktivistům a anarchistům.

Státní zástupce oznámil, že rozhodnutí o obvinění dvou policistů v souvislosti s loňskou policejní vraždou Mitche Henriqueze padne na konci léta. Opět není překvapením, že právě do tohoto termínu platí omezení pohybu aktivistů.

Náš boj za svobodu a anarchii bude pokračovat. Žádné zákazy, fízlové a šmejdi jako Jozias van Aartsen nás nezastaví!

Haagští autonomové.

 

Volně přeložil Svatopluk Procházka.

Zdroj: https://autonomendenhaag.wordpress.com/2016/08/05/the-netherlands-mayor-issues-area-bans-for-anarchists/


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)