Anarchistická federace

Alt*Pride

Stručný report z queer akce, která se stala alternativou k již tradiční, avšak poněkud komerční Prague Pride.

Praha

V srpnu se v Praze konala již tradiční LGBT+ akce Prague Pride zakončená velkolepým duhovým průvodem za účasti několika tisícovek lidí. Na první pohled sympatická akce však vzbudila po zkušenostech s předchozími ročníky a avizovanými komerčními doplňky i nelibost u části queer „komunity“, která se postavila proti tomu, aby jejich slavnost byla komodifikována, postavena na penězi dané výlučnosti a kooptována kapitalistickou logikou, ať už se tváří, jak chce „friendly“.

Na základě tohoto rozhořčení vznikla paralelní (neplést s konkurenční) alternativní akce Alt*Pride, v jejímž prohlášení stálo: „Chceme ukázat, že queer identita nemá být zbožím, předmětem marketingu či ,společenské odpovědnosti firem‘. Chceme upozorňovat na opomíjená témata, jako je třída, etnicita, původ a role sociálních nerovností ve vyčleňování a útlaku uvnitř i vně queer komunity. Chceme reflektovat vliv kapitalismu, ekonomické globalizace a s nimi spojeného konzumerismu na queer komunitu a nabídnout alternativu tradičním akcím v rámci Pride.“ Organizátoři pak sami sebe identifikovali jako „členy a členky feministického, autonomního, anarchistického, lidskoprávního, antirasistického a environmentálního hnutí, kteří a které chtějí jiný týden hrdosti“.

Oslavit „různorodost, solidaritu a spolupráci“ se rozhodli zcela nekomerčně a bez VIP statusů od 10. do 13. srpna v prostoru pražského autonomního sociálního centra Klinika bohatým programem. Základ tvořily přednášky na opomíjená témata, jako třeba Reprezentace marginalizovaných v pop kultuře, O užitku a škodlivosti LGBT, Queer identity a kolonialita, Existuje něco jako queer teologická etika?, HIV a stigma – sociální smrt, Pedofilie, pedofilové a jejich vztah k LGBT (toto téma způsobilo téměř posvícení na nacionalistických webech, přednáška byla ovšem tak jako všechny ostatní zajímavá). S úspěchem se setkaly také diskuse o bisexualitě či asexualitě. Během workshopů si dívky mohli vyzkoušet čurokapy, a každý bez rozdílu pohlaví se mohl zúčastnit Rychlokurzu diskriminačního psaní nebo kurzu sebeobrany, který se těšil opravdu velkému zájmu. Nechyběly performance, vystoupením kapel, a (ne)slušně rozjeté queer party. Především poslední dny se program těšil značnému zájmu návštěvníků, z nichž mnozí navštívili Kliniku vůbec poprvé. Součástí akce na Klinice byl také queer freeshop, možnost potisku textilu za pomoci feministického kolektivu NemrAFKy a nalíčení v drag koutku.

Došlo také na přípravu piketů a transparentu „Nepřizpůsobuj se, měň společnost“, který se v sobotu 13. srpna objevil v čele růžovo-černého Alt*Pride bloku na společném pochodu hrdosti Prague Pride ulicemi hlavního města. Několik desítek lidí, k nimž se v průběhu dne přidali další, vyšlo hromadně již z Kliniky. Když se chtěli přidat ke zbytku průvodu na Václavském náměstí, snažila se jim v tom kordonem z vlastních těl zabránit evidentně z těch všech barev duhy dezorientovaná policie. Nakonec ale tupá síla ustoupila a došlo ke splynutí obou akcí. Přesto byl růžovo-černý blok nezaměnitelný, a to hned z několika důvodů: hesly na piketech, skandováním „Feminismus žije, boj pokračuje!“, „A-anti-antikapitalista!“ nebo „Lízátka pro všechny!“ a zejména intenzivním kroužením tajných fízlů dohlížejících na plynulost kapitalistického pořádku.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy