Anarchistická federace

Poslední měsíce ve funkci tráví Obama škemráním za obdobu TTIP

Obamovi voliči roní slzy: jejich kandidát z nich dělal blbce osm let.

Po téměř osmi letech nepřetržité neoliberální a prokorporátní politiky tráví kandidát „naděje a změny“ zbylé měsíce svého prezidentského úřadování prosazováním Transpacifického partnerství (TPP), což je obdoba nechvalně známé TTIP, jen se logicky týká zemí, jejichž břehy omývá Tichý oceán.

Barack Obama ušel dlouhou cestu, než v roce 2007 oznámil svou kandidaturu na prezidenta. Bylo to právě v roce 2007, kdy se označil za progresivní alternativu Hillary Clintonové. Součástí jeho předvolební masáže byla velká kritika „volnotržních“ paktů. Zašel dokonce tak daleko, že před publikem v Ohiu slíbil,(1) že jako prezident přehodnotí Severoamerickou dohodu o volném trhu (NAFTA). „Nemůžeme nadále schvalovat neférové obchodní dohody, jako je NAFTA, které staví osobní zájmy nad zájmy pracujících.“ Netrvalo to ani rok a v rozhovoru pro časopis Fortune prozradil, že ve skutečnosti si nemyslel, že by Spojené státy měly přehodnotit NAFTA. „Během kampaní je rétorika někdy naštvaná a přehnaná.“(2) Ti, co skřípali zuby už po prvním roce úřadování, když zjistili, že si zvolili nejúspěšnějšího světového obchodníka se zbraněmi, a doufali, že alespoň v posledním roce splní některé ze svých slibů, už pravděpodobně k volbám nikdy nepůjdou. Poslední měsíce ve funkci tráví Obama agresivní kampaní prosazující další neoliberální byznys pakt.

Tato smlouva umožňuje korporacím obchodujícím v signatářských zemích žalovat stát za regulaci jejich byznysu. Klíčovou součástí je opět systém arbitráží ISDS, jehož popis najdeme například v posledním čísle Existence (ke stažení ZDE), věnovaném tématu TTIP. Ekonom Dean Baker píše, že případné spory spadají pod zvláštní soudy, které „nejsou vázány žádnými precedenty a rozsudky nelze podrobit opravnému procesu, což může vést k ukládání vysokých pokut za jakékoliv opatření“.(3) Nevládka Public Citizen píše, že „TPP brání vládám zakazovat riskantní finanční produkty“.(4) Smlouva také zakazuje opatření, které v kampani podporoval Bernie Sanders jako „daň Robina Hooda“, jež by zdanilo obchodování na burze. Co se týče životního prostředí, TPP by umožnila těžařům žalovat stát za regulaci těžby fosilních paliv, z českého prostředí známou např. jako limity pro těžbu uhlí. Smlouva znemožňuje státům danit finanční trhy, přijímat zákony na ochranu spotřebitelů, pracujících, zvířat a přírody.

To vše se děje v zájmu „volného trhu“, což je nesmyslný termín zcela převracející chápání svobody. Ve skutečnosti znamená, že nadnárodní korporace mají být osvobozeny od regulací a zároveň mají mít svobodu likvidovat domácí produkci. TPP například obsahuje značné množství rozšíření, týkajících se autorských práv a patentů ve farmaceutickém průmyslu. Jeden z těchto patentů umožňuje farmaceutické korporaci Gilead prodávat lék na hepatitidu C (Sovaldi) za astronomických 84 tisíc dolarů,(5) zatímco se tentýž produkt vyráběný v Indii prodává za tři stovky. Takže korporace chtějí na jednu stranu odstranit všechny překážky, které jim brání likvidovat místní konkurenci a na druhou stranu skrze mafiánské nároky na duševní vlastnictví brání vzniku jakékoliv konkurence. Sovaldi se prostě musí prodávat za 84 tisíc dolarů po celém světě.(6)

Procházení seznamu korporací lobbujících za TPP(7) je jako procházení sponzorů Obamovy předvolební kampaně.(8) Google, Time Warner, IBM, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, National Amusements, General Motors (Obamu sponzoruje skrze lobbistickou organizaci Skadden, Arps a spol.), General Electric (za TPP skrze Business Roundtable), téměř všichni Obamovi přední sponzoři prezidentské kampaně z roku 2008 dnes lobbují za TPP. Asi dílo náhody.

Jako by chtěl zesměšnit vše, o čem si jeho voliči mysleli, že bude prosazovat. Obama se devátého července objevil v pořadu The Tonight Show, aby vysvětlil všechny přínosy TPP a shrnul své působení ve funkci.(9) Po třicetivteřinových ovacích vestoje spustil. Už jeho první tvrzení, že pomohl zemi dostat se z finanční krize, je hloupost. Nezaměstnanost stále nedosáhla úrovně z období před krizí.(10) Na pozicích, které měly nahradit ty zaniklé, navíc lidé pobírají minimální mzdu.(11) Za pokračujícího aplauzu pak suše konstatoval, že TPP „vytvoří další pracovní místa“.

Je výmluvné, že Obamova reklama na TPP narušila ignoraci toho tématu ze strany masmédií. Lee Fang píše,(12) že nevládka Media Matters ve své analýze uvádí, že ve večerních zprávách největších médií CBS, ABC a NBC nebyla v období mezi 1. srpnem 2013 a 31. lednem 2015 zmíněna TPP ani jednou. Komentátor Ed Schultz, který se tématu věnoval na stanici MSNBC, byl propuštěn.(13) To bude asi další nešťastná souhra náhod. Jenomže MSNBC vlastní společnost Comcast a ta utrácí miliony za lobbování pro TPP. Jak upozornil mediální kritik Adam Johnson, to, že se Obama objevil v The Tonight Show, dává smysl, protože NBC a práva na The Tonight Show vlastní společnost NBC Universal, jejíž stoprocentním vlastníkem je zase Comcast.(14) Nechme se překvapit, jaké angažmá získá Barack po skončení prezidentského mandátu. Gilead nebo Comcast?

 

Zdroj:

http://libcom.org/blog/so-how-it-ends-obama-spends-his-last-months-office-shilling-tpp-15072016

 

Odkazy:

(1) http://www.cbsnews.com/news/obamas-balancing-act-on-free-trade-20-06-2008/

(2) Tamtéž

(3) http://www.truth-out.org/opinion/item/35300-fools-or-liars-on-the-trans-pacific-partnership

(4) Kompletní analýza Public Citizens: http://www.citizen.org/documents/analysis-tpp-text-november-2015.pdf

(5) https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2015/12/01/how-an-84000-drug-got-its-price-lets-hold-our-position-whatever-the-headlines/

(6) https://www.youtube.com/watch?v=NJPpVqBJklo

(7) https://www.opensecrets.org/lobby/lookup.php?type=i&q=Trans-Pacific+Partnership

(8) https://www.opensecrets.org/pres08/contrib.php?cycle=2008&cid=N00009638

(9) https://www.youtube.com/watch?v=ziwYbVx_-qg

(10) http://cepr.net/publications/graphic-economics/the-real-rate-of-recovery-july-2016

(11) http://www.zerohedge.com/news/2016-03-04/over-80-jobs-added-january-were-minimum-wage-earners

(12) https://theintercept.com/2015/04/17/sony-emails-show-abc-news-parent-company-exec-discussed-trade-deal-officials-despite-blackout-coverage-abc-news/

(13) http://www.publicbankinginstitute.org/tpp_msnbc_comcast_and_using_the_master_s_tools

(14) http://fair.org/home/comcast-funded-website-plugs-comcast-owned-tv-show-promoting-comcast-backed-trade-pact/


Verze pro tisk 23.7.2016 27.7.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy