Anarchistická federace

U arabské polévky

Report z červencového existenčního večírku

Ex. večírek

Každý čtvrtrok se scházíme nad novým číslem anarchistické revue Existence v pražském infoshopu Salé. Tentokrát měl být existenční večírek na téma „Stop TTIP“, kterému je letní číslo věnováno. Avšak k tomu jsme se vlastně vůbec nedostali.

To ale předbíháme. Na začátku všeho byla porada nad surovinami, která měla vyřešit tu nejzákladnější otázku dne: co uvaříme? Černá a červená čočka si říkaly o nějaký symbolický anarchistický pokrm, nakonec to však vyhrál tip na rudou arabskou polévku. Jestli byla skutečně arabská, těžko říci pro kuchaře a kuchařky neznalé exotických kuchyní, rudá ale byla určitě, což byla především zásluha červené řepy. A k tomu půldruhého bochníku šumavy z ruské večerky, aby bylo internacionalismu učiněno zadost.

Co se týče debaty o Existenci, minulost jsme hodili za hlavu a směle jsme vyhlédli do budoucnosti a pokládali si otázky, zda a jak obměnit podobu dalšího ročníku. Debata to byla plodná, doufejme, že se také zúročí formou činů a čtenáři a čtenářky poznají nejen změnu, ale i zlepšení svého čtenářského zážitku. Na řadu přišla i debata o tématech příštích čísel: ta by mohla být o policii coby represivní instituci, o práci coby odcizující a zotročující instituci, o sexismu coby diskriminační praxi nebo o autonomii coby naději na osvobozování našich životů. Pro následující podzimní číslo se rýsuje téma „anarchistický bulvár“. Takže jsme se na jednu stranu zcela vážně zabývali otázkou marketinku, populismu či humoru v anarchistické propagaci, souvisejícími příklady z minulosti i současnosti či debatami na tato témata v zahraničí. O poznání méně vážně jsme pak vzali do rukou bulvární tiskoviny k tomuto účelu donesené a zkoumali, co té Existenci ještě chybí k dokonalosti. Padaly zajímavé, vtipné, blbé i obskurní nápady. No uvidíme do budoucna, jak se tato debata odrazí na našem časopise. Nějaké odlehčení by ale rozhodně neuškodilo. Třeba recept na rudou arabskou polévku.


Verze pro tisk 21.7.2016 Nakladatelství AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)