Anarchistická federace

Antifašistická Bratislava

Report anarchistů a anarchistek, kteří se zúčastnili antifašistické mobilizace na Slovensku + ANTIFA VIDEO

Bratislava

V sobotu 25. 6. 2016 se v Bratislavě konala antifašistická demonstrace. Zúčastnilo se jí i několik česky mluvících anarchistek a anarchistů. Z Prahy jsme vyjížděli ráno, neb cesta do Bratislavy trvá okolo 4 hodin. Na místě se k nám přidalo několik dalších antifašistů a antifašistek z Brna i jiných měst v ČR. Bylo skutečně sluníčkové počasí – teplota ve stínu se pohybovala okolo 30 stupňů. Akce začínala na náměstí Slovenského národního povstání, kde se okolo třetí hodiny odpoledne začala scházet různorodá sorta lidí: rodiče s dětmi, mladší i starší, aktivisté napříč politickým spektrem. Podle uveřejněných odhadů se nás nakonec sešlo 1000–2000, což je několikrát víc, než bylo fašistů. Mobilizace se tedy povedla. Samozřejmě nechyběla parta nenápadných „tajných“. Na místě se rozdávaly placky a transparenty se škrtnutým hákovým křížem a dvojkřížem. Náměstí dominoval obří, na zemi položený transparent s přeškrtnutou svastikou. Vidět, jak po ní pobíhají děti, bylo pozitivní a svým způsobem symbolické.

Po proslovech několika osobností i „neosobností“ (kromě primátora Bratislavy a dalších postav slovenského veřejného života na místě hovořil také válečný uprchlík ze Sýrie, který vysvětloval své důvody k útěku z rodné země, pamětník holocaustu nebo aktivista hnutí Brno Blokuje) jsme se vydali vycházkovým tempem na pochod městem. Ozvučení průvodu zajišťoval ekologicky (bicyklem) poháněný soundsystém – hrály se časem prověřené antifašistické hity jako Bella Ciao, ale i pecky z lokální produkce, například Až do konca života (budem antifašista) od slovenské kapely RozpoR. Ve vzduchu vlály kromě škrtnutých svastik a dvojkřížů také vlajky Antifašistické akce nebo Good Night White Pride. K vidění byla i originální tvorba účastníků demonstrace, populárním se stalo heslo „Na pláž!“ (parodie na slovenský fašistický pozdrav „Na stráž!“, ale pravděpodobně také přání mnoha přítomných). Po cestě nedošlo k žádné konfrontaci s neonacistickými bojůvkami, jak bývá v poslední době zvykem – pochod tedy proběhl naprosto v klidu.

Okruhem jsme se vrátili na náměstí SNP, kde následoval kulturní program v podobě živého vystoupení Dáši fon Fľaši. Jeho angažované texty se bohužel nelíbily okolo procházejícímu „slušnému Slovákovi“ (jestli tento pojem skutečně existuje, nevíme), který to dal hned dvakrát hlasitě najevo, což se stalo vítanou komickou vložkou (Dáša fon Fľaša i tento pán byli po zásluze odměněni potleskem).

Pod pódiem byla po celou dobu přítomna distribuce Nakladatelství Anarchistické federace, kde si účastníci mohli zakoupit aktuální číslo časopisu Existence (jehož hlavním tématem je fašizace) či další publikace, za dobrovolný příspěvek si nabrat samolepky nebo si jen tak popovídat o anarchismu. Distribuce i spontánní diskuse se setkala s úspěchem.

Poté jsme se již vydali na naši dalekou cestu zpět do Prahy, s dobrým pocitem, že Bratislava byla dnes jasně antifašistické město. No pasarán!

 

VIDEO z pochodu ZDE.


Verze pro tisk 30.6.2016 4.7.2016

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy