Anarchistická federace

Francie: další protestní den

Vláda zakazuje všechny projevy nespokojenosti, odbory ustupují, lidé jsou naštvaní.

Ve čtvrtek 23. června zorganizovaly francouzské odbory další protestní den proti neoliberální reformě zákoníku práce. Vyvstala ovšem otázka, jestli jsou opravdu odboroví předáci rozhodnuti bojovat proti jeho přijetí až do konce, nebo zda v tajnosti připravují kapitulaci.

Za téměř dva týdny, které uběhly od předcházejících demonstrací 14. června, kdy byl v ulicích Paříže víc než milion lidí, odbory nejenže nedospěly k ohlášení časově neomezené generální stávky, která by byla účinným krokem v boji proti asociálnímu zákonu, ale začaly odsouvat stávky v jednotlivých oblastech. Byly přerušeny stávky a blokády ropných podniků, stávky energetiků, popelářů, železničářů. Byla zrušena stávka Air France. V pátek 24. června stávkovaly už jen školy v jednotlivých městech, pracovníci veřejné dopravy v Nice a Bordeaux, někteří zaměstnanci ve zdravotnictví, pošťáci v Rouenu a Grenoblu, popeláři v Bordeaux atd. K vytvoření tlaku na vládu je to málo.

Navíc když těsně před protesty 23. června úřady vyděšené předcházejícím milionovým pochodem a střety s policií zakázaly demonstraci v Paříži, odbory CGT přistoupily na ponižující dohodu s vládou – souhlasily se zkrácenou trasou a dobou pochodu. Tisíce lidí na sociálních sítích připomínaly fakt, že naposledy se protestní pochody v Paříži zakazovaly v roce 1962. Vyzývali k účasti na demonstraci bez ohledu na zákazy.

V Paříži se pochodu účastnilo sedmdesát tisíc lidí. Proběhl pokojně, což se stalo poprvé od března. Pochod trval zhruba hodinu a policie zvolila přísná „bezpečnostní“ opatření: všechny účastníky při příchodu šacovali a prohledávali, někomu kontrolovali doklady, nepouštěli lidi s batohy nebo taškami… Demonstrace se účastnili i aktivisté Nuit Debout. Zazněla hesla jako „Stáhnout pracovní zákon“, „Všichni kašlou na socialisty“, „Všichni kašlou na policii“ apod. Někteří lidé šli demonstrovat vůbec poprvé právě kvůli zákazu protestů.

Kromě tohoto pochodu probíhaly odpoledne a večer v Paříži i „divoké“ demonstrace. Ta večerní byla napadena policií.

V celé Francii proběhlo 23. června asi 120 akcí.

Protesty by měly pokračovat 28. června, kdy se bude v senátu hlasovat o zákoníku práce.

Hnutí Nuit debout vyzvalo k nepřetržité okupaci náměstí Republiky od 28. června nejméně do 10. července.

 

 

Zdroje:

http://www.ouest-france.fr/economie/emploi/loi-travail/loi-travail-manifestations-calme-paris-des-incidents-rennes-4320058

http://www.cestlagreve.fr/greves-en-cours/

https://paris-luttes.info/suivi-de-la-manifestation-du-23-6240?lang=fr


Verze pro tisk 25.6.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy