Anarchistická federace

Francie: 1,3 milionu protestujících v ulicích

V úterý se po celé Francii opět masově demonstrovalo.

V úterý 14. června, kdy se kontroverzní novela zákoníku práce projednávala v Senátu, vyšel v Paříži do ulic zhruba milion lidí a dalších tři sta tisíc jich protestovalo v jiných francouzských městech. Demonstrace opět provázely stávky a blokády, ale také střety s policií.

Na hlavní protestní akci do Paříže vypravily odbory na 600 autobusů z celé země. Pochod začal odpoledne na Place d’Italie a směřoval k L’esplanade des Invalides. Mladí lidé skandovali: „Paříži, povstaň!“ Těsně před koncem zablokovala policie protestujícím cestu a stovky demonstrantů se s ní střetly. Policie použila slzný plyn a vodní děla.

Po skončení protestního pochodu se lidé rozešli za skandování: „Všichni nenávidí policii!“ Výsledkem střetů bylo 29 zraněných policistů a 11 zraněných a 73 zadržených demonstrantů.

Večer po demonstraci se na náměstí Republiky sešly stovky antikapitalistů a antifašistů. Došlo k novým střetům s policií. Plénum hnutí Nuit debout bylo přerušeno a asi čtyři sta lidí začalo znovu demonstrovat.

Pokračuje stávka na železnici, stávkovaly i některé noviny a televizní stanice. V Marseille probíhá časově neomezená stávka v přístavu. V Lyonu byla zastavena veřejná doprava a kromě popelářů stávkovaly i školky a základní školy. V Paříži se ke stávce přidali taxikáři nebo například personál na Eiffelově věži.

Ani vláda, ani protestující zatím nehodlají ustoupit. Premiér oznámil, že text návrhu zákona, který schválily provládní odbory, se měnit nebude. Šéf odborů CGT oznámil, že protesty budou pokračovat. Další masové akce jsou naplánovány na 23. a 28. června.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

P. S. Účast na protestních akcích a stávkách nicméně pozvolna upadá,“ uvedla ve svém brilantním zpravodajství Česká tisková kancelář. Budí tak čím dál silnější dojem, že když už vůbec o dění ve Francii informuje, pak jako hlásná trouba Hollanda a spol. S naprostou jistotou tak šíří silně podhodnocené policejní odhady počtu protestujících, zatímco nezávislé zdroje se shodují v tom, že úterní demonstrace byla přinejmenším v Paříži zatím největší od začátku března. Není tedy ani divu, že ČTK i případné problémy s průběhem fotbalového mistrovství Evropy zdůvodňovala především loňskými atentáty a letošními povodněmi.

 

Zdroje:

http://www.france24.com/fr/20160614-direct-nouvelle-manifestation-contre-loi-travail-paris-syndicats-cgt

http://www.aljazeera.com/news/2016/06/france-protests-dozens-injured-clashes-police-160614144801445.html

http://www.lefigaro.fr/economie/2016/06/14/20003-20160614LIVWWW00023-en-direct-greve-manifestation-transport-euro-loi-travail-el-khomri-valls.php


Verze pro tisk 16.6.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy