Anarchistická federace

Praha se nebojí!

Report z narychlo svolané demonstrace proti nenávisti a xenofobním útokům.

Praha

V reakci na náckovské útoky na HateFree zóny se v Praze na náměstí Jiřího z Poděbrad v pondělí 25. dubna sešlo přibližně 1500 lidí, aby podobné aktivity odsoudili a dali najevo svou ochotu se podobným svinstvům postavit.

Že náckové vystrkují v poslední době čenich z „white power“ koncertů a sektářských demonstrací do veřejného prostoru, je zřejmé. Situace došla tak daleko, že se přestávají bát a využívají strachu a fašizujících tendencí ve společnosti k legitimizaci svých aktivit. Kam takový vývoj vede, všichni moc dobře víme – jen od roku 1989 v ČR mají neonacisté na svědomí přes dvacet lidských životů.

Teď čenich vystrčila během víkendu sice jenom jedna parta „ochránců bílé rasy“, ale bylo to vidět. Zaházeli barvou a posprejovali neonacistickými hesly a symboly šest podniků řadících se k tzv. HateFree zónám – tedy k místům, kde nemá místo intolerance a útlak. Vyjma kaváren Mamacoffee a Café V lese a restaurace La Bibiche se jejich terčem stalo i tetovací studio Inkdividual, kancelář Diakonie Českobratrské církve evangelické a – aby se tomu dodalo trochu absurdity – obchod se spodním prádlem Správná podprsenka.

Narychlo svolanou demonstraci hostilo náměstí Jiřího z Poděbrad, které po šesté hodině zaplnilo kolem 1500 demonstrantů. Jednalo se o různorodou směs lidí – přišli liberálové hlásící se k odkazu Václava Havla, protibetští aktivisté, skauti v krojích, levičáci a samozřejmě i my, anarchisté a anarchistky. Atmosféra byla již od počátku přátelská a patřičně „HateFree“. Lidé se bavili, poslouchali reprodukovanou hudbu a v příjemném počasí čekali na několik projevů, které akci završily.

Vystoupila ředitelka pardubického rodičovského centra Kašpárek, které se nedávno také stalo terčem náckovských útoků, Adam Podolka za vládní projekt HateFree Culture i zástupkyně Iniciativy Hlavák. Našim pozicím byl nejbližší řečník platformy Zleva proti xenofobii (ZPX), který připomněl, že proti neonacismu nelze bojovat jen na manifestacích, ale především skrze každodenní konfrontaci utlačovatelských tendencí, budování solidárních sítí zdola a snahu o proměnu společenské situace jako takové.

Na závěr jeden z pořadatelů pozval demonstranty na prvomájovou demonstraci ZPX a vyzval je k organizování se v antirasistických iniciativách. Následně se lidé začali postupně rozcházet. Celá manifestace probíhala v klidu, i přítomní policajti (uniformovaní i dobře známí „tajní“) se chovali slušně.

V pondělí 25. dubna se ukázalo především to, že stejně jako jsou náckové jen špičkou ledovce fašizujících tendencí ve společnosti, tak aktivní antifašisté jsou pouze zlomkem lidí, kteří nesouhlasí s intolerancí a nenávistnými projevy neonacistů. Lze pouze poznamenat, že je zapotřebí se organizovat a nadále konfrontovat každý projev utlačovatelských ideologií, se kterým se setkáme. I proto všechny zveme na demonstrace konané prvního máje – ať již na tradiční pietu na Střeleckém ostrově, či na hlavní demonstraci ZPX „Spolu-pracujeme na budoucnosti“ .


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)