Anarchistická federace

Francie: proti změně zákoníku práce

Ve francouzských ulicích se demonstrovalo proti návrhu právních úprav, které by chránily zaměstnavatele.

Nantes

Víc než půl milionu lidí vyšlo ve středu 9. března do ulic francouzských měst, aby protestovali proti vládnímu projektu reformy zákoníku práce. Tato reforma předpokládá snížení mezd, prodloužení pracovní doby na šedesát hodin týdně a zjednodušení procedury propouštění zaměstnanců.

Největší protest proběhl v Paříži, kde se sešlo asi sto tisíc lidí. K protestům se přidali i zaměstnanci v dopravě, což omezilo některé meziměstské spoje a městskou hromadnou dopravu. Nebylo například možné dostat se na letiště Charlese de Gaulla. Další protesty se plánují na konec března. Studentské odbory navíc vyzvaly k protestům na všech univerzitách 17. března s požadavkem stažení návrhu zákona.

Podle průzkumů je proti ministerské reformě sedm z deseti Francouzů. „Požadujeme stažení tohoto návrhu a vypracování nového, který bude chránit pracovníky a zaměstnance,“ zaznělo na protestech. „Tohle z nás udělá jednorázové pracovníky připomínající jednorázové papírové kapesníky… Má se prodloužit pracovní doba. Jsme proti tomu, protože to povede k růstu nezaměstnanosti mezi mladými.“ I proto bylo mezi protestujícími, zejména v Paříži a v Marseille mnoho mladých lidí. V Ruanu demonstranti vyzdobili sídlo vládnoucí Socialistické strany.

 

 

Zdroj:

http://www.aitrus.info/node/4590


Verze pro tisk 13.3.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)