Anarchistická federace

Ukrajina: jednotné pojetí práce

Když se horníci na západní či východní Ukrajině dožadují výplaty, dostanou jen ránu pěstí.

Režimy vládnoucí na rozdělené a občanskou válkou zpustošené Ukrajině jsou zcela jednotné v jediné věci, a to v krajně reakční politice vůči pracujícím lidem. Na území kontrolovaném kyjevskou vládou jsou bez obalu používáni ozbrojení neonacisté proti nespokojeným pracujícím. V oblastech, které se dostaly pod kontrolu proruských separatistů, se zase vyplácí mzdy jen epizodicky a proti nespokojeným zaměstnancům tu také tvrdě zakročí.

Horníci Ukrajiny se nepřetržitě už řadu měsíců domáhají vyplacení dlužných mezd. Kyjevský ministr energetiky a uhelného průmyslu Demčišin sliboval, že horníci dostanou peníze do 18. prosince 2015, ale jak se dalo čekat, slovo nedodržel. V prosinci tedy horníci z Novovolynsku na třech místech blokovali silnici vedoucí z Kyjeva do Varšavy a celnici na hranici s Polskem. V lednu bylo oznámeno, že horníci Lvovské oblasti, kteří nedostali 54 % vydělaných peněz za listopad, stávkují a blokují silnice a hranici s Polskem.

Kvůli potlačení hronických protestů se ministerstvo obrátilo pro pomoc na neonacisty. Začátkem února se aktivisté Pravého sektoru objevili na šachtě č. 1 v Novovolynsku a přímo v kanceláři ředitele a v jeho přítomnosti zmlátili šéfa odborového výboru. „Lidi, kteří přišli na šachtu, se představili jako Pravý sektor, a zavolali mě do kanceláře ředitele. Zeptali se, kdo jsem, a já jim to řekl. Pak mě jeden začal mlátit rukama po hlavě, hlavou o stůl, do žeber. Pak se zeptal, jestli si na něj nehodlám stěžovat,“ popisoval později událost zmlácený odborář. Lídr Pravého sektoru Novovolynsku Faflej potvrdil, že šachtu navštívili, ředitel událost odmítl komentovat. Předseda Nezávislého odborového svazu horníků Ukrajiny tvrdí, že lidé z Pravého sektoru jsou napojeni na samotného ministra.

Situace není lepší ani na území Doněcké a Luhanské lidové republiky. Podniky Donbasantracit ani Luganskugol, které řídí vlády východoukrajinských republik, nevyplácejí mzdy už asi rok a půl. Lidé přežívají díky humanitární pomoci. V soukromých podnicích se mzdy vyplácejí, ale mnohem menší než v mírových časech. Odbory se snaží situaci řešit, ale i tady se stalo, že předseda odborů přišel na vedení podniku s otázkou, co je s výplatami, a zmlátili ho za to.

 

Zdroj:

http://www.aitrus.info/node/4561


Verze pro tisk 14.2.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy