Anarchistická federace

Kulturou proti fašizaci

Po útoku na autonomní sociální centrum Klinika se objevilo hned několik výzev, které se staví proti nárůstu fašizujících tendencí.

GNWP

Na facebookovém profilu skupiny Plzeň proti rasismu se objevila následující výzva:

Kulturou proti fašizaci společnosti

To, čeho jsme za poslední rok svědky, připomíná návrat do temných zákoutí 20. století. Hlásání nenávisti kvůli etnicitě, náboženství, sexuální orientaci atd. už není výhradní doménou marginálních skupinek neonacistů. Rozdělování na „my“ a „oni“, které je základním rysem všech rasistických tendencí, ať zjevných či skrytých, se stává normou. Hnědá břečka se z okraje rozlévá do mainstreamu a evidentně se jí tam daří. Kdejaký mindrák se léčí povýšeností nad těmi nejbezbrannějšími. Lidé, kteří prchají před válkami, jsou označováni za hrozbu naší společnosti, i když největší hrozbou pro ni jsou ti, kdo je tak označují. Nemalá část společnosti se fašizuje, tj. nekriticky přijímá iracionalitu, jejímž základem je nenávist a vyloučení druhých, do zblbnutí opakuje stokrát vyvrácené hoaxy a opájí se při nacionalistických demonstracích objevenou, avšak zcela falešnou národní sounáležitostí. Ti, co nebyli schopni ani pípnout, když je propouštěli z práce, teď halekají směrem k uprchlíkům, kterým se v životě nemuseli kouknout do očí, protože na ně nikdy nenarazili. Ti, kteří se nalejou v hospodě a pak zfackujou manželku, najednou argumentují postavením žen v islámu, aniž by vůbec někdy s nějakou muslimkou mluvili. Ti, kteří najednou remcají, že je politické elity dlouhá léta podváděly, nadšeně tleskají politickým dobrodruhům, kteří se chtějí na vlně nenávisti a přes jejich hřbety dostat ke korytům. Rasistické kapely jako Ortel na oko skrývají své pozadí v neonacistické scéně a derou se za podpory svých white trash příznivců do světel reflektorů. České televizi ani sponzorům to není hloupé. Stejně tak provozovatelům klubů, jejichž cílem je zisk za každou cenu. A k tomu se svými rasistickými kecy připojují hudební trosky typu Aleše Brichty. Pak je jen krok tomu, aby se agresoři cítili natolik povzbuzení, že pobodají člověka jen proto, že je muslim, nebo se pokusí zapálit autonomní centrum jen proto, že se podílí na pomoci uprchlíkům. Není ale jediný důvod, abychom se v téhle hnědé břečce dobrovolně utopili; abychom mlčeli a dívali se stranou. Pokud chtějí některé kluby poskytovat prostor xenofobům, ať to dělají, ale bez nás. Pokud chce někdo nosit rasistické a xenofobní symboly, jako placky iniciativy Islám v ČR nechceme, nebo náckovské hadry typu Thor Steinar, OK, ale ne na našich koncertech a v našich klubech. Stejně jako oni jsou nekompromisní vůči lidem, kterým bychom měli podle mezinárodního práva a především na základě hodnot lidskosti pomáhat, buďme my nekompromisní vůči nim. Vyzýváme všechny kapely, interprety, hudební nadšence, kluby a bary, aby dávali jasně najevo, že tahle hnědá břečka nemá v našich životech místo. Nejsme takoví ignoranti, abychom podobné projevy fašizace přehlíželi nebo dokonce podporovali. Nebojme se jejich nenávistných výpadů a výhrůžek na internetu. Pokud couvneme, čeká nás za chvíli situace, která je v Rusku, Maďarsku či Polsku, kde je kulturní prostředí selektováno na základě antiliberálních nacionalistických měřítek.

Hudba nezná hranic!
Proti rasismu, fašismu, sexismu, homofobii a xenofobii!
Za lidskost a svobodu!

Několik pražských hudební klubů zveřejnilo následující prohlášení, k němuž se začaly přidávat další podniky:

Kluby proti fašizaci

Vzhledem k událostem tohoto víkendu, jejichž vrcholem byl žhářský útok na sociální a kulturní centrum Klinika, jsme se rozhodli vydat společné prohlášení jakožto subjekty podílející se na kulturním životě v naší zemi.

Jsme více než zneklidněni skutečností, že politicky motivované násilí a výhrůžky začínají být v České republice praxí, která je nejenom přehlížena, ale ze strany některých vysoce postavených politiků dokonce podněcována. Zásadně odmítáme argumenty, že se jedná o důsledky migrace, multikulturalismu, liberalismu, neomarxismu či jiných -ismů. Považujeme toto „vysvětlení“ za pouhé hledání alibi, přesměrování zodpovědnosti z pachatele na oběť a snahu vytěžit ze situace politické body.

Žádáme politiky, aby přestali rozdělovat společnost a kreslit obraz „vnitřního nepřítele“. Žádáme odpovědné složky státní správy a policie, aby řádně vyšetřily všechny násilné útoky i výroky, které je podněcují a které odporují platnému právu. Nechceme, aby situace přerostla do fáze, která připomíná období třicátých let minulého století.

Vyjadřujeme naději, že pachatelé útoku budou odsouzeni a potrestáni. Zároveň oceňujeme všechny, kteří útok odsoudili a snaží se ve společnosti stavět mosty a překonávat obavy a nenávist.

Prohlášení podporují:
Buben / Containall / Cross Club / Klubovna / Radio 1 / Rock Café / Stalin / Tiskárna na Vzduchu / Boss Bar / Storm Club / Plan B / DIOD / U-Turn Pub / Multikulturní klubovna Zázemí / Green Music Club / Nevinný Gekon Bar / Uhelna club / MeetFactory / Neone / Music Club Klondikeef / Re:Fresh music club / Styx Club / Vostrov OpenAir Klub / LeMirage / David D Smack U Promotion / Sběrné suroviny / A.M.180 / Soul music club / Tři opice / Punto / Lucerna Music Bar / 36 Underground
… a další přibývají.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy