Anarchistická federace

Řecko: další protivládní stávka

Spolu se stávkou proběhl v Athénách mnohatisícový protestní pochod.

Ve čtvrtek 4. února došlo v centru Athén ke střetu anarchistů s policií v průběhu protestu proti důchodové reformě, kterého se zúčastnilo na čtyřicet tisíc lidí. Policie použila proti demonstrantům slzný plyn a omračující granáty, proti ní se postavila skupina asi čtyřiceti lidí z černého bloku, kteří použili molotovy a kameny.

Protestnímu pochodu směřujícímu k budově parlamentu asistovaly tisíce policistů a policejní vrtulník. Většina obchodů v centru zůstala zavřená.

Skandovala se hesla proti vládě, která rozhodně neprovádí levicovou politiku. „Po čtyřiceti letech práce dostávám důchod 740 eur. Demonstruji tu pro své děti a vnuky,“ řekl Nikos Ghinis, jeden z účastníku protestů v centru Athén.

Demonstrace byla jednou z největších v Řecku za poslední měsíce. Spolu se všeobecnou stávkou vznikla v reakci na důchodovou reformu, kterou požadují poskytovatelé půjček kvůli své další sanaci od řeckého státu. Od nástupu Syrizy do vlády a Tsiprase do funkce premiéra jde už o třetí velkou stávku.

Kromě Athén proběhly menší demonstrace v dalších řeckých městech po celé zemi. Během čtyřiadvacetihodinové stávky zaměstnanců státního i soukromého sektoru byly zrušeny desítky letů, nevypluly lodě, neotevřely se školy, soudy nebo lékárny, státní nemocnice fungovaly jen pro akutní případy.

 

Zdroje:

http://www.nasdaq.com/article/gas-grenades-and-molotov-bombs-fired-during-clashes-in-greece-20160204-00866#/ixzz3zH8Zsz87%3B

http://www.abc.net.au/news/2016-02-05/greek-police-turn-to-tear-gas-as-protests-flare-over-pensions/7142244


Verze pro tisk 5.2.2016 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy