Anarchistická federace

Nová hnědá

Ohlédnutí za diskusí v rámci posledního Existenčního večírku.

Existenční večírek

V úterý 26. ledna se konal u příležitosti vydání prvního letošního čísla anarchistické revue Existence v pražském infocentru Salé již tradiční Existenční večírek. Z organizačního zajištění pražskou skupinou AF vynikla zejména nachystaná kolektivní veganská večeře.

Když byli hladoví nasyceni, mohlo dojít na úvodní slovo. To začalo představením smyslu takových setkání, kde ve společném kruhu mohou diskutovat autoři i čtenáři, což vede k potřebné zpětné vazbě a možnosti přítomných podílet se na podobě zpracovávaných témat. Devatenáct účastníků bylo potěšujícím důkazem, že je o tento formát setkání zájem. A aby se nejednalo jen o Prahu, byl o týden dřív v menším kruhu a zatím neformálně podobný „večírek“ realizován i na východě Čech.

Dál byly stručně představeny nové brožurky Nakladatelství AF a obsah nového čísla Existence se zaměřením na hlavní téma. Jeho cílem bylo ponořit se hlouběji do otázek spojených s praktickými projevy solidarity ve vztahu ke kritické uprchlické situaci, zejména pak s novými formami dobrovolnictví nezávislém na státu, církvích či jiných institucionalizovaných organizací.

Další diskuse se ale věnovala hlavně otázkám ohledně připravovaného jarního čísla Existence. To by se mělo zaměřit na snahu popsat „hnědnutí“ nemalé části společnosti, redefinovat pojmy, které by to umožnily co nejlépe pochopit a uchopit, a zároveň se zamyslet nad riziky, která z této situace plynou. Bude potřeba analyzovat dění zejména ve střední Evropě, proměnu diskurzu v ČR i reálná či požadovaná represivní opatření. V kontextu toho byl jako vhodný navržen a zdůvodněn termín „fašizace“.

V následné debatě zazněly zkušenosti ze současného Polska, kde se k moci dostala strana Právo a spravedlnost a kde lze v posledních letech pozorovat ochotu podpořit tuto zjevně hnědnoucí partaj, stejně jako aktivity odhalující „zrádce“ na školách, potírající liberálně-kulturní tendence apod. Zmíněno bylo i Slovensko, kde tamní údajně levicová vláda ostře útočí na uprchlíky a na odboráře při současných protestech ve školství či zdravotnictví. Mluvilo se také o kalkulu s uprchlíky coby levnou pracovní silou pro evropský průmysl, po které volají velcí zaměstnavatelé. Nakonec se probírala vhodnost či nevhodnost užití pojmu „fašizace“, kde zazněly argumenty pro i proti.

Těšte se tedy na příští číslo Existence, kde se pokusíme zmíněné téma nahlédnout z anarchistické perspektivy a dát tak teoretický základ pro další debaty a politické aktivity.


Verze pro tisk 28.1.2016 Nakladatelství AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)