Anarchistická federace

Vzdorujme militaristické mašinerii!

Prohlášení Internacionály anarchistických federací.

Stop the War Machine

Internacionála anarchistických federací na setkání v Miláně (28.–29. listopadu 2015) znovu zdůraznila svou opozici vůči všem armádám a válkám. Tím, kdo je odpovědný za prodej zbraní, jež budou nástrojem pro zabíjení obyvatelstva, jsou státy. Vojenské intervence, ať už přímé, nebo nepřímé, jsou jednou z hlavních příčin destabilizace oblastí po celém světě (např. Libye, Sýrie, Irák, Somálsko). Tyto intervence jsou ve prospěch ozbrojených skupin, mafiánských struktur a vykořisťovatelského kšeftování.

V těchto konfliktech trpí civilní obyvatelstvo, lidé jsou nuceni utíkat ze svých domovů, hledat útočiště v nejistých uprchlických táborech nebo riskovat na nebezpečné a často fatální cestě do Evropy.

Vyjadřujeme solidaritu migrantům, kteří přišli do pevnosti Evropa, aby unikli válce, neúnosné ekonomické situaci nebo nelidským podmínkám. Odpovědí na masovou migraci, teroristické útoky a válku je rozmáhání nacionalistického cítění a normalizace militarismu. Proti tomuto vývoji se důrazně vymezujeme a usilujeme o svět bez hranic a států.

Státy válku na svém území využívají, aby označily svého nepřítele, proti němuž je třeba represivně zakročit. Zavádějí mimořádná opatření a krizové zákony. Ty jsou pak ovšem využity k útokům na sociální hnutí a svobodu lidí. Taková situace bývá také využívána k zpřísňování úsporných opatření.

Bojujeme proti náboženskému a státnímu násilí. Nepřijímáme výzvy k „národní jednotě“ ve jménu války proti terorismu. Známe naše skutečné nepřátele: jsou to nacionalismus, náboženský fundamentalismus, kapitalistický útlak, militarismus, rasismus a stát.

Nabízíme v této situaci podporu všem obětem násilí ze strany států a náboženství po celém světě. Vyzýváme obyvatelstvo, aby vzdorovalo xenofobní propagandě a vytvořilo nové formy solidarity proti válkám, do nichž nás státy chtějí zatáhnout.

Internacionála anarchistických federací,
Milán, 28.–29. listopadu 2015

http://i-f-a.org


Verze pro tisk 17.12.2015 IFA

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy