Anarchistická federace

Aby klima bylo prima

Stručný report z pražské demonstrace za klimatickou spravedlnost.

Praha

V neděli 29. listopadu se po celém světě konaly demonstrace upozorňující na nutnost přijetí takových opatření, která by zabránila dalšímu prohlubování klimatických změn. Globální den akcí souvisel se zahájením pařížského klimasummitu OSN (COP21). Největší protesty měly tudíž být původně v Paříži. Francouzská vláda však, jak se dalo předpokládat, zneužila výjimečný stav po teroristických útocích, a protesty zakázala. Navíc došlo k raziím v několika squatech a autonomních centrech a desítkám aktivistů bylo nařízeno domácí vězení a stovky jich nebyly vpuštěny přes hranice. Protesty se v Paříži přesto konaly a neobešly se bez policejního násilí a zraněných. Teror v Paříži? Tentokrát v podání vlády.

Ale zpět do Prahy, kde na Václavské náměstí svolala široká koalice zejména environmentálních skupin demonstraci „Klimatická (r)evoluce“ za klima, spravedlnost a zelená pracovní místa. Neoficiálně podpořili akci také členové a členky Anarchistické federace. „Problém změn klimatu je nutno vidět v globálních souvislostech, se všemi sekundárními problémy, které s sebou přináší. Je třeba se zaměřit na hlavní příčinu, jíž je bezohledná a kořistnická povaha kapitálu,“ vyjádřil se jeden z nich.

Před třetí odpoledne už bylo pod koněm asi 150 lidí, k nimž se přidala stejně početná skupina, která byla součástí pouliční oslavy prvních narozenin autonomního sociálního centra Klinika, které bylo pod „Klimatickou (r)evolucí“ rovněž podepsáno. Na místě převažovaly transparenty globální nevládky Greenpeace, která se zřejmě vždy snaží klást velký důraz na sebeprezentaci. K vidění byly i radikálnější transparenty, jako „Klimatičtí uprchlíci vítejte“, „Proti ekonomickému růstu“ či „Změňme systém a ne klima“. Přistavený alegorický vůz představoval příčiny a důsledky klimatických změn, kdy se před „průmyslovým dinosaurem“ krčí lední medvěd na pokraji vyhynutí. Další a další lidé přicházeli.

Program zahájilo vystoupení bubeníků Tokhi & the Groove Army, po nichž následovalo několik úvodních proslovů, které však byly slyšet jen v prvních řadách. Nejprve vystoupila koordinátorka Klimatické koalice Petra Honcová, která představila základní požadavky, jako přijetí spoluodpovědnosti za změnu klimatu, odstraňování fosilní závislosti, podporu obnovitelných zdrojů energie, vznik „zelených“ pracovních míst, přehodnocení TTIP atd. Po ní si vzal slovo Martin Rozumek z Organizace pro pomoc uprchlíkům na téma migrace zapříčiněné klimatickými změnami. Jiří Malík z Koalice STOP HF stručně popsal rizika provázející frakování a důsledky chování korporací přirovnal k závodům ve vymírání. Jan Holan z Centra výzkumu globální změn AV ČR vystoupil coby zástupce vědecké obce a mimo jiné zmínil nepoměr bohatých a chudých zemí.

Asi největší ohlas se dostal Arnoštu Novákovi, který promluvil jako sociální ekolog a politický aktivista. Definoval různé reakce na klimatické změny, od vytěsnění, přes spoléhání na politiky či přijetí osobní odpovědnosti až po chápání problému jako politického tématu, kdy otázka povahy společnosti vede k logickému zpochybnění kapitalismu. Adaptace na klimatické změny nesmí padat na oněch pomyslných 99 %, zatímco 1 % z nich těží. Je třeba kombinovat osobní přístup i politizaci problému a hlavně jednat jako kolektivní síla. Jako příklad takového postoje vypíchl Kliniku, v níž se spojuje lokální s globálním, zpochybňuje soukromé vlastnictví a požaduje právo na město. Na závěr připomněl aktuální represe proti aktivistům v Paříži.

Jako poslední se mikrofonu chopila Sandra Silná z Ekumenické rady církví a po jejích slovech začala dynamičtější část celé akce. Za občasného skandování hesel a v doprovodu „klinického“ soundsystému a bubenické party na valníku taženém autem, které zrovna ekologický dojem nebudilo, prošel průvod asi osmi set lidí přes Národní třídu až na Petřín, kde již za tmy pod tamní rozhlednou, kterou velmi důkladně hlídali policejní těžkooděnci a tajní, rozsvítili nápis „Climate 4 peace“. Vzhledem k půlhodinovému výstupu na kopec však už bylo poněkud náročné poslouchat závěrečné proslovy, a tak se účastníci akce postupně rozešli.

Těžko říct, zda poselství z Prahy a mnoha dalších světových měst dolehlo až do Paříže na konferenci o klimatu, která se obušky a slzným plynem nechává chránit před kritiky a kterou sponzorují mimo jiné ti, kteří se na problému sami obří mírou podílejí.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy