Anarchistická federace

USA: Pochod milionů studentů

Bezprecedentní studentská akce proběhla 12. listopadu napříč Spojenými státy.

MSM

Ve čtvrtek 12. 11. se v rámci Pochodu milionů studentů (Million Student March) protestovalo ve sto dvaceti univerzitních kampusech s třemi základními požadavky: bezplatné vzdělávání na státních vysokých školách, zrušení studentského dluhu ve výši 1,3 miliard dolarů a minimální hodinová mzda 15 dolarů pro všechny zaměstnance vysokých škol. V historii USA šlo o první akci takového rozsahu za bezplatné vzdělání.

Na Kalifornské univerzitě v Santa Barbaře protestovaly stovky studentů, stejně jako na Temple University ve Filadelfii. K těm se pak přidali studenti Drexelovy a Pennsylvánské univerzity při pochodu k filadelfské radnici.

Další stovky studentů protestovaly v hlavním kampusu Texaské univerzity v Austinu. V kampusu Texaské univerzity v San Marcosu se studenti přihlásili k nedávným studentským protestům v Jihoafrické republice, které vedly k zastavení zvyšování školného, a skandovali: „Poplatky musí padnout!“

Jeden z největších pochodů proběhl v Amherstském kampusu Massachusettské univerzity, kde byl kampus spontánně obsazen. Z balkonů byly vyvěšeny transparenty a požadavky protestu byly rozšířeny o odmítnutí spolupráce univerzity s průmyslem na zpracování fosilních paliv.

Zdroj:
http://usuncut.com/resistance/live-updates-students-take-over-us-campuses-demanding-free-college/

Související odkaz:
Londýn: pochod za bezplatné vzdělání


Verze pro tisk 17.11.2015 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)