Anarchistická federace

Proti pohrdání lidskými životy

Prohlášení solidarity AF s oběťmi a přeživšími po vražedných útocích v Paříži.

black

Tímto prohlášením chtějí členové a členky Anarchistické federace vyjádřit svou hlubokou účast s rodinami a přáteli obětí pařížských masakrů z noci z 13. na 14. listopadu, stejně jako s množstvím zraněných, kteří po nich zůstali.

Oběti útoků nebyly ničím zvláštní, šlo o obyčejné lidi, kteří se tu noc bavili v ulicích Paříže. Jejich bezdůvodná smrt je důkazem obrovského pohrdání lidskými životy. Tento bezohledný přístup k životům druhých je příčinou mnohých utrpení po celém světě, tentokrát úřadoval ve francouzské metropoli a není nejmenší omluvy pro původce tohoto masakru.

Nejsme ale natolik omezení, abychom přes strom neviděli les. Stejnou účast projevujeme i těm, jejichž blízcí po stovkách umírají na hranicích „pevnosti Evropa“, protože jejich životy nejsou natolik důležité, aby byli ochráněni vytvořením bezpečných migračních cest. Stejnou účast projevujeme pozůstalým civilních obětí válek a masakrů ve všech koutech světa: počínaje oběťmi Islámského státu přes oběti amerických dronů a ruských bombardérů, až po lidi umírající v troskách domů v Gaze. Nezapomínáme ani na oběti ekonomického násilí, například stovky lidí bez domova, které nepřežijí zimu v zemích, jež se tak rády označují za vyspělé. Seznam by mohl být dlouhý, ale jako červená nit se jím proplétá právě ono pohrdání lidskými životy.

Jsou tací, jimž vražedné útoky v Paříži přináší pocit zadostiučinění. Jde o lidi, jimž dělá dobře roztáčet spirálu nenávisti. Jde o všechny ty fašisty různých barev, vyznání a národností. Není rozdíl mezi útočníkem z Paříže a třeba takovým Andersem Breivikem. Oba se cítí stejnými vyslanci boje za hodnoty, mezi nimiž však úctu k lidskému životu nenajdeme.

My proti nenávisti stavíme solidaritu mezi neprivilegovanými, napříč hranicemi, ať fyzickými či symbolickými. Podporujeme stejně tak kurdské milice bojující proti Islámskému státu, který lidem uřezává hlavy, jako třeba ruské antifašisty, kteří bojují proti neonacistickým vlastencům ve své domovině, kteří uřezávají lidem hlavy úplně stejně. Stojíme proti všem podobám tmářství a fašismu, i když u nás měl v posledních letech podobu „jen“ málem upáleného dítěte, několika pokusů o pogromy a maket šibenic určených „vlastizrádcům“.

Naše srdce jsou nyní v Paříži, stejně jako při jiných příležitostech na jiných místech.

Proti všem podobám fašismu, útlaku a tmářství!
Proti pohrdání lidskými životy!

Anarchistická federace


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy