Anarchistická federace

Londýn: pochod za bezplatné vzdělání

Pochod studentů v centru Londýna za bezplatné vzdělávání přerostl v divoké střety s policií.

Londýn

Protestní pochod byl zorganizován proti plánům vlády zrušit podporu určenou na získání vzdělání, což bude pro studenty z nižších vrstev, jichž se podpora týká, znamenat značné zvýšení nákladů na studium.

Víme, že boj za bezplatné vzdělávání neskončí po této demonstraci. Nejde nám o jednodenní akci a jen o zrušení podpory. Budujeme hnutí, které by dokázalo vyvíjet nátlak, dokud nedosáhne cíle, podobně jako další taková hnutí po celém světě,“ komentovala akci jedna z aktivistek kampaně proti poplatkům a škrtům Deborah Hermanns.

Účastníci protestního pochodu ve středu 4. listopadu házeli na policii dýmovnice a vejce, jedna skupina vyzdobila barvou budovu ministerstva vnitra, další se pokusila proniknout do budovy ministerstva pro obchod, inovace a odborné záležitosti. Policie zatkla celkem dvanáct lidí.

Ke střetům došlo, když se protestující zastavili před ministerstvem pro obchod, inovace a odborné záležitosti. Policii dráždila zejména přítomnost lidí oblečených do černého a se zakrytými obličeji, do nichž se aktivně pustila. Demonstranti ale pokračovali v pochodu po Victoria Street a policisté je pronásledovali, až zablokovali dopravu. Poté se policii podařilo zabránit protestujícím, aby pomohli zraněné demonstrantce ležící na zemi a poskytli jí první pomoc.

Protestní akce budou pokračovat, nejbližší je ohlášena na 17. listopadu. Bude věnována tématu zahraničních studentů, migrantů a uprchlíků.

Zdroj:
http://www.southwalesguardian.co.uk/news/national/13943613.Government_has_betrayed_students__John_McDonnell_tells_fees_protesters/


Verze pro tisk 5.11.2015 Zahraniční sekretariát AF

Píšou jinde

Odkazy