Anarchistická federace

Pomoc pro Olega Serebrennikova

Anarchistický černý kříž Moskva vyzývá k projevu solidarity a pomoci antifašistovi a anarchistovi Olegu Serebrennikovovi.

Oleg

Oleg byl více než deset let aktivní v anarchistickém a antifašistickém hnutí v Rusku a v Iževsku. Dlouhodobě spolupracoval s kolektivem ABC-Moskva, pomáhal zatčeným a vězněným antifašistům a anarchistům, hledal pro ně advokáty, informoval o policejních represích proti antifašistům ve městě Iževsk, kde žil. Aktivně se podílel na solidárních akcích na podporu perzekvovaných antifašistů a sociálních aktivistů. Kvůli vážným zdravotním problémům, které má po napadení neonacisty v roce 2004, teď sám potřebuje pomoc.

Lze pro něj uspořádat benefiční koncert, poslat mu peníze na níže uvedená čísla účtu nebo mu napsat dopis a tak mu vyjádřit podporu.

Svou situaci popsal Oleg v následujícím dopise:

Jmenuji se Oleg Serebrennikov. Jsem antifašista a potřebuji vaši podporu a solidaritu.

V letech 2001 až 2012 jsem byl aktivní v anarchistickém a antifašistickém hnutí zejména v Iževsku. Byl jsem členem Autonomní akce (2005–2012), mnoho let jsem byl jejím regionálním koordinátorem pro Iževsk. Účastnil jsem se mnoha anarchistických setkání a konferencí, Ruského sociálního fóra 2005, pomáhal jsem organizovat semináře na kontrasummitu Velké osmičky v roce 2006 atd.

V letech 2005–2009 jsem byl členem studentských odborů a spoluorganizoval kampaně proti privatizaci vzdělávání v Iževsku. Aktivně jsem se podílel na mítincích a sociálních protestech v Iževsku v souvislosti s problematikou sociálního bydlení, veřejné dopravy atd.

V rámci antifašistických aktivit jsem se zapojoval do pouličních bojů, kulturních akcí, organizoval jsem promítání ve studentském autonomním klubu, o problému neonacismu jsem psal blog i do místních novin, kde jsem pracoval.

23. února 2004 na protestní akci proti válce v Čečensku mě napadlo dvacet neonacistů ozbrojených železnými tyčemi, obušky a noži. Byl jsem vážně zraněn na hlavě a nějakou dobu jsem byl v bezvědomí.

Pak jsem tři měsíce strávil v různých nemocnicích, ale problémy způsobené zraněním na hlavě nezmizely. Několikrát za mnou do nemocnice přišli náckové, kteří mě napadli, a vyhrožovali mi, že mě zabijou, jestli budu trvat na vyšetřování případu a na žalobě.

V nemocnici mi diagnostikovali těžké poranění mozku – zhmoždění mozku s následným krvácením. Kvůli nevalné kvalitě počáteční léčby mají problémy chronickou formu.

Během posledních deseti let mám neustálé silné bolesti hlavy, točí se mi hlava, řada funkcí mozku je narušena (např. paměť), velmi rychle se unavím, obyčejné věci jako nákupy nebo procházky se pro mě staly vysilujícími činnostmi, dále kvůli neustálému psychologickému tlaku ze strany policie (sledování, odposlech telefonu, provokace) i nácků trpím klinickou depresí a dalšími problémy.

Během těchto posledních deseti let jsem dvakrát až třikrát ročně absolvoval léčbu v různých iževských nemocnicích, ale můj zdravotní stav se zhoršuje. Protože jsem nucen se stále léčit a ležet v nemocnicích, nemůžu trvale pracovat, a platit tudíž celou léčbu.

http://www.kavkaz-uzel.ru/articles/79352/
http://pl.maoism.ru/national/Izhevsk2004.htm

V roce 2007 jsem se věnoval případu vraždy antifašisty Stanislava Korepanova, která byla spáchána neonacisty na jaře v Iževsku.

http://tupikin.livejournal.com/218647.html
http://www.newsru.com/crime/09nov2007/skins.html

Shromažďoval jsem informace o útočících neonacistech, které jsem prostřednictvím advokáta poskytl vyšetřovatelům. Na jejich základě byli odsouzeni dva lidé a dalších zhruba dvacet jich bylo s případem spojováno. Proto se mě iževští neonacisté rozhodli zabít a pozvali kvůli tomu skupinu nácků odjinud. Vyhrožovali mi telefonicky a čekali na mě v místě, kde jsem pracoval. Dával jsem oznámení na policii, ale policie se tím odmítla zabývat. Musel jsem tedy na několik měsíců odjet z města. Potom se neonacisti pravidelně pokoušeli napadnout mě, ale ubránil jsem se.

Jenže několik posledních let jsou ta napadení častější: v roce 2010 se skupina nácků snažila zapálit byt, kde se svou rodinou žiju. Hákovými kříži a nápisy „Olegu, jsi mrtvola“ také počmárali vchod našeho domu. Do oken mého bytu stříleli z pistole a hodili zapálený předmět na balkon. Jen náhodou nebyl nikdo zraněn. Ucítil jsem tehdy včas kouř a zavolal hasiče.

http://www.antifa.fm/4466.html
http://www.dayudm.ru/article/47594/
http://www.novayagazeta.ru/news/2019.html
http://tupikin.livejournal.com/497383.html

Po tomhle jsem se obrátil na policii v Iževsku a žádal o zahájení vyšetřování proti neonacistům, kteří se pokusili zapálit můj byt. Policie zahájila vyšetřování, já jsem identifikoval iževské neonacisty jako žháře, ale případ byl odložen a nikdo nebyl potrestán. Policisté mi neoficiálně naznačili, že jim to za to nestojí.

V létě 2011 rozbila skupina nácků okna mého bytu kameny. Přesně jsem poznal, o koho šlo, byli to místní náckové, ale policie znova neudělala nic a ani nezahájila vyšetřování.

15. října 2012 skupina nácků opět rozbila kamením okna mého bytu, policie přijela až za dvě hodiny, i když jsem jim volal hned. Sdělil jsem jim, že jsem viděl toho, kdo házel kameny, že ho znám jako aktivního neonacistu z Iževsku. Policie opět neudělala nic. Další akce nácků vůči mně byly různého druhu.

Léčení, které podstupuji, je hodně drahé (kolem 2000 eur ročně) a moje prostředky stačí jen na pokrytí malé části této sumy. Neustále mi pomáhal kolektiv ABC-Moskva, což mi samozřejmě velmi pomohlo. Tato pomoc žel nestačí, proto bych vám byl velmi vděčný, kdybyste mi pomohli s léčením. Pokud máte jakékoli otázky, můžete se se mnou spojit e-mailem na adrese:
avtonom46@gmail.com

Na Olegovo léčení je potřebná velká částka peněz, pokud tedy chcete a můžete pomoci, lze to udělat těmito způsoby:

1) na bankovní účet Olega Vitaleviče Serebrennikova
číslo účtu (pro eura): 40817978608040002069
Olegova adresa: 426011, Россия, Удмуртская Республика, г. Ижевск, ул. 10 лет Октября, д. 21, кв. 124 (426011, Rossia, Udmurtskaja respublika, g. Iževsk, ul. 10 let Okťabrja, d. 21, kv. 124)

2) na účet ABC-Moskva (s poznámkou „for Oleg“):
Alfa-Bank Moscow, Russia, SWIFT code: ALFARUMM, čísla účtu (podle měny):
40817810704230017583 (ruské ruble)
40817840204230006802 (dolary)
40817978004230006660 (eura)

3) prostřednictvím paypal – adresa: avtonom46@gmail.com


Verze pro tisk 25.10.2015 Zahraniční sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)