Anarchistická federace

O represi a solidaritě

Stručný report z posledního Existenčního večírku.

Existenční večírek

Začátkem října vyšlo nové číslo anarchistické revue Existence, a jak se již stalo dobrým zvykem, bylo záhy následováno uspořádáním Existenčního večírku, tedy volné besedy nad tématem čísla, anarchistickou publicistikou obecně a případně i nad tématem čísla příštího.

Zájemci o debatu se tedy sešli ve středu 14. října na tradičním místě těchto večírků, v žižkovském infocentru Salé. Po úvodním slově, které představilo obsah nové Existence a jeho záměr, tedy snahu ukázat policejní represi v širším kontextu zkušeností z minulosti a ze zahraničí, se rozpoutala debata nad několika zásadními otázkami: potřebou rozšiřovat okruh lidí a iniciativ odsuzujících policejní praktiky, jako je nasazování agentů provokatérů; potřebou prohlubovat bezpečnostní kulturu a zkoumat způsoby manipulace, které policie a její agenti využívají; a v neposlední řadě potřebou diskutovat o možných mantinelech pro politickou podporu různých činů či jejich nositelů. V této souvislosti zazněly od pamětníků zajímavé analogie z minulosti, například z praxe disidentského Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS), či z diskusí v rámci německého autonomního hnutí z počátku 90. let ohledně akcí třetí generace RAF. Cílem nebylo vyvodit nějaké závěry, ale spíše definovat otázky a problémy, které bychom měli reflektovat a zahájit nad nimi diskusi.

Neméně zajímavá byla i debata o tématu příštího čísla Existence, tedy o humanitární pomoci zdola, kterou máme možnost sledovat v souvislosti se současnou uprchlickou krizí, kdy stovky dobrovolníků pomáhají tváří v tvář neschopnosti či dokonce záludnostem státu a nevládních organizací jak doma, tak v zahraničí.

Jsme moc rádi, že se nápad pořádat po vydání každého čísla podobné diskusní setkání, ujal. Už jen vynikající společná večeře, která debatě předchází, stojí vždy za to. Jediná nevýhoda je, že stejně jako naprostá většina přednášek, debat a workshopů je i Existenční večírek vázán na Prahu. Možná by nebylo od věci popřemýšlet, zda s touto aktivitou nevyrazit aspoň jednou za rok mimo hranice hlavního města.


Verze pro tisk 20.10.2015 Nakladatelství AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)