Anarchistická federace

ProtestFest 2015 bude!

Pozvánka na tradiční brněnskou pouliční slavnost, které jako vždy rozhodně nebude chybět politický přesah.

ProtestFest 2015

Podpořte Protestfest! 26. září 2015 na Moravském náměstí v Brně. Koná se za každého počasí.

Poslední roky každej kvůli něčemu protestuje, hlavně za svůj strach z neznámýho, z cizího. My budeme tancovat na hrobech! Na hrobech vašeho sobectví, na hrobech rozbitých domů, který už dávno mohly fungovat. V místech, kde mohly být výstavy, workshopy, kino, koncerty, ateliéry, infoshopy namísto pustiny. A vdechneme jim život tak, jak by mohly oživnout, kdyby nebylo vyšlapaných cest nezájmu, lhostejnosti, pohodlí a strachu. Ale ten tanec bude i protest proti pokrytectví, předsudkům, xenofobii a vašim zdím z betonu, který už dávno neexistují. Jen v místnosti bez oken se tyhle zdi zdají jako celej svět. Ale stejně tak je náš tanec nadějí, že alespoň někdo vidí skrz mříže. Není revoluce bez tance!

PROGRAM:

Kapely: CTIB (folkpunk, Rožnov pod Radhoštěm), KOPEC ŠIŠEK (death folk duo, Praha), LEV NIKOLAJEVIČ MYŠKIN (streetfolk, Brno), MY DEAD CAT (indie emo punk, Brno), KOLONA feat. JOHNYBEAT (hiphop / beatbox show, Jihlava), PRÜGELKNABE (power violence, Ostrava), VLNĚNA (noise rock, Brno), RISPOSTA (crust punk, Přísnotice), MASSOLA (jazz grind, Ostrava),

Soundsystems, live acts, Djs: SHAKK-ATTACK (live dub project), RYBYDUB (live eclectic dub project), DUB FROM THE GROUND, 142 BPM, EAC, AUDIOLOG, SISTA23, SAID, RAVEBOY, VJ ZAE

Diskuze: Autonomní sociální centra představují jednu z možností, jak smysluplně využít dlouhodobě opuštěné a zanedbané městské prostory. Diskuze se proto bude věnovat tomu, co to vlastně autonomní centra jsou, jak prakticky fungují a jaká je jejich role v současné společnosti. Zúčastní se zástupci kolektivů, které mají s budováním a fungováním takových center své zkušenosti. Co odlišuje autonomní centra od klasických klubů a neziskovek? Jaké jsou vztahy mezi autonomními centry a státní mocí? A proč něčemu takovému někteří lidé vůbec věnují svůj čas a energii? Přijďte a dozvíte se víc.

Film stage: Filmovou stage zajistí Mezinárodní festival dokumentárních filmů o domorodých lidech NAIFF. Promítat se bude některý z následujících dokumentů: Nukleární divoch, Zapatista nebo Školitelé světa.

PROČ PROTESTFEST AŽ PO DVOU LETECH?

Nechtěli jsme už dál každoroční obvyklou party s průvodem, ze které se pomalu vytrácelo to, díky čemuž ProtestFest vznikl. ProtestFest neměl nikdy být pouze zábavou na jeden den, měl otevírat důležitá a naléhavá témata. Měl poukazovat na problémy, aktivizovat veřejný prostor, podněcovat diskuzi a spojovat je ve formě street party. Jedno doplňovalo druhé a jedno bez druhého není ProtestFest.

JE TO POSLEDNÍ PROTESTFEST?

Nevíme, možná ano, možná ne. Ale Protestest je takový, jaký si ho všichni uděláme. Jeho cílem není být festival, který charakterizuje bariéra mezi návštěvníky a organizátory. Proto ze všeho nejvíc záleží na Vás, neváhejte se zapojit!

LETOS VŠECHNO JINAK.

I ProtestFest bude jiný. Nepůjdeme do Pisárek jako v minulých letech, půjdeme tam, kde vidíme problém a zároveň i jeho řešení. Půjdeme symbolicky na místo, kde mohly být výstavy, workshopy, kino, koncerty, ateliéry, infoshopy namísto pustiny a ruin. Ale nejde nám jen o jedno konkrétní místo, ten problém je širší a má více přesahů. Po celém Brně, a to se netýká jen Brna, ale téměř všech českých měst, je spousta domů, areálů a míst, které by mohly ožít, ale zatím jen pustnou. Místa, která mohla být infrastrukturou, platformou nebo základnou pro množství aktivit ve veřejném prostoru. Místa, kde mohli bydlet lidé bez přístřeší nebo ti, kterým jejich okolí nebylo lhostejné. Místa, která mohla sloužit různým kolektivům – na DIY základě, nehierarchicky, zdola, autonomně a s respektem. Pojďme jim vdechnout život a upozornit na ně. Říct, že chceme nechtěné – ať už jsou to domy nebo lidé.

PŘIJĎTE SPOLEČNĚ S NÁMI ZATANČIT NA HROBECH DOMŮ, KTERÉ PUSTLY UŽ PŘESPŘÍLIŠ DLOUHO.

V českých i evropských městech se totiž stále častěji setkáváme s fenoménem nikým nevyužívaných, pustnoucích budov nebo celých areálů, jimž městská administrativa nevěnuje dostatečnou pozornost, nechává je stát ladem a ve chvíli, kdy se z nich stávají ruiny, přikročí k jejich zbourání. V tom okamžiku se otevírá cesta developerům a kapitálu, který často nerespektuje původní zástavbu ani potřeby místních, a necitlivě zasahují do lokality.

To všechno se odehrává v situaci, kdy se tisíce lidí ocitají na ulici bez přístřeší, čelí bezdomovectví, životu na hranici chudoby, nebo nejaktuálněji válečným konfliktům, které je vyhání z jejich původních domovů a nutí je riskovat vlastní životy v boji o nové, bezpečnější a důstojnější zázemí.

A i proto na novém místě a na letošním, možná posledním ProtestFestu, prosím respektujte především okolí, místní obyvatele, lidi bez přístřeší, kteří tyto budovy využívají, zkuste se dívat kolem sebe. Nebuďte lhostejní, nenechte kolem sebe šířit nenávist ze strachu před neznámým a nenechte sebou manipulovat. Bez diskuzí, jen na základě několika floskulí a z klobouku vytahovaných polopravd. Násilí a nenávist nikdy nebyly řešením.

www.protestfest.cz/


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy