Anarchistická federace

20 let federace

Stručný report z výročního setkání Anarchistické federace.

AF

V sobotu 29. srpna jsme si na žižkovské Klinice připomněli 20. výročí založení České anarchistické federace, a to celodenním programem, jehož těžiště tvořily především tematické diskuse. Dostalo se ale i na kulturu, na začátku prostřednictvím písniček našeho dlouholetého sympatizanta a po poledni recitačním blokem. V jeho rámci si přítomní vyslechli verše přívrženců první České anarchistické federace, Stanislava Kostky Neumanna, Karla Tomana a Fráni Šrámka, poté zaznělo něco z tvorby dvou členů dnešní federace a našeho kamaráda Maxe. Zatímco se básníci starali o potravu ducha, připravovali kamarádi z VAP potravu pro naše těla, za což si vysloužili stejně hlasitý aplaus.

První diskuse setkání reflektovala posun federace za posledních pět let. Po úvodním příspěvku, který zde zveřejňujeme, se postupně každý vyjádřil k tomu, co se za uvedené období podařilo či nikoliv, a následně se vedla o některých bodech diskuse. Zajímavým bodem bylo kupříkladu nebezpečí vzniku hierarchií v antiautoritářském hnutí, které je dáno rozdílnými schopnostmi, možnostmi a zaujetím jednotlivců. Velmi dobře byly hodnoceny publikační aktivity, i když kritika šla i tímto směrem. Někdo by zapojil více humoru, jinému vadilo, že se hodně píše o historii. Protiargumentem zas bylo, že poznávání vlastní historie nám odkrývá kontext současného hnutí a základy, na nichž vyrostlo a jimiž je částečně determinováno.

Odpolední debata se zaměřila na vyhlídky, možnosti a další směřování jak federace, tak celého anarchistického hnutí. Úvodní příspěvek k tomuto tématu přineseme v příštím čísle. Po úvodu každý nastínil, co by se do budoucna mohlo změnit nebo jak by si představoval či představovala federaci, potažmo celé hnutí za pět let. Mezi poměrně idealistická a odvážná patřila přání mít v každém městě fungující skupinu anebo vytvořit propojenou síť funkčních autonomních projektů, které by se staly zároveň hlavním propagačním nástrojem anarchistické alternativy. Bylo konstatováno, že se často nacházíme v zajetí rutiny a jsou třeba nové nápady a přístupy. To vše by mohlo přijít zároveň s novými lidmi, které je potřeba pro organizované hnutí zaujmout.

Poslední, podvečerní debata si vzala na mušku probíhající represivní vlnu a otázky, které před naším hnutím otevírá a před nimiž bychom neměli uhýbat.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy