Anarchistická federace

Už zase v Praze proti xenofobii

Reportáž z demonstrace, která se konala v rámci mezinárodního akčního dne na podporu uprchlíků.

demo

V sobotu 12. září jsme se v Praze opět postavili jako součást neformální koalice proti šíření xenofobie a nesnášenlivosti vůči uprchlíkům v rámci mezinárodního akčního dne, kdy se kromě Prahy demonstrovalo pod titulním heslem „Say it loud – say it clear – refugees are welcome here“ napříč Evropou.

Akce to nebyla ničím nová – xenofobové na Václaváku u Muzea, my pod Koněm, mezi námi policie a nesmiřitelný rozpor. Shromáždění u Muzea nabídlo klasické představení nesoucí se v duchu „nejsme rasisti, ale…“, do kterého se zapojilo 700 až 800 „slušných“ Čechů (i jeden Japonec z Nuslí), nácků a dalších ochránců národa. V hlavních rolích excelovali na pódiu Okamura, Konvička, bizarní xenofob Jiskra (kterého můžete znát z YouTube), Lucie Hašková (kterou můžete znát ze středočeské Sadské) a pravděpodobně i další, na které jsme ale už fakt neměli nervy. Během xenofobních řečí projelo za nadšeného halekání nacionalistů kolem i cca 300 motorkářů v rámci akce Bikers against Islam.

Proti téhle hromadě sympaťáků se sešlo 400 až 500 antirasistů a antirasistek ze všemožných skupin. Potíže na sebe nenechaly dlouho čekat – k prvním slovním přestřelkám docházelo ještě před oficiálním začátkem, kdy náckové proudili těsně kolem i skrz scházející se antifašistické shromáždění (přičemž někteří si očividně nebyli jistí, kam vlastně mají jít, což vedlo k různým bizarním scénkám). Obě skupiny oddělili policajti v uniformě i civilu (nenápadní jako vždy), ale i tak došlo k několika potyčkám – nicméně bez vážnějších následků. Náckům se především náramně líbil náš transparent „Uprchlíci vítejte, náckové táhněte – AF“, což sice dávali najevo svým osobitým způsobem, ale ani tak jim nebylo umožněno odnést si ho domů.

Zde se musíme pozastavit a trochu si rýpnout. Proti agresivním náckům se zpočátku postavilo opravdu málo lidí a další na pomoc přicházeli jen váhavě. Apelujeme na všechny, aby si uvědomili, že se na demonstracích musíme proti agresorům navzájem chránit a že i když jsou tu organizátoři a třeba i nějaká ta DIY ostraha v pozadí, není možné podobně velký prostor s nácky zevlujícími všude kolem uhlídat, natož pak zajistit klid.

Prudila ale i policie, která když si nedodala vážnosti vyháněním fotografů z podstavce Koně a přítomností šmírovacího vozu, musela holt někoho zadržet. A nejlíp kvůli něčemu pořádně závažnému, ať jsou prémie – třeba za romsko-českou vlajku. Poté co policisté z tohoto nesmyslného důvodu agresivně dotáhli aktivistku I. Čonkovou na stanici, musel se jí šéf kovbojů omluvit a nechat ji jít. Prý jednali podle staré vyhlášky.

Když byly na naší straně proneseny všechny projevy, začali jsme se řadit k pochodu na náměstí Republiky. Chystaný průvod xenofobů byl policií odkloněn od naší trasy, která se s ním úplnou náhodou několikrát křížila. Opravdu netušíme, co si policie myslela, že máme za lubem. Opravdu ne.

Hned v Opletalově ulici náckové neunesli toto nucené odloučení a jedna jejich partička se hrnula proti čelu pochodu, toužíc zřejmě po zlynčování a mučednické slávě. Nakonec však byli přesvědčeni policií, že mají své city projevovat jinde. Po dvaceti metrech se odvážně seskupili k další zteči – tentokrát čistě verbální. Protože si jí však všímalo pouze pár policistů a několik antifašistů ochotných k bližšímu seznámení, tímto protiakce vůči nám skončily.

Průvod dospěl za hlasitého skandování antifašistických a protirasistických hesel v češtině i angličtině až na náměstí Republiky, kde jsme vyslechli několik posledních projevů. Následně byla akce postupně ukončena za zvuků hudby, přičemž antifašisté mohli využít možnosti nechat se vyfotit A2larmem coby součást živé adaptace obrazu Vor Medúzy Théodora Géricaulta.

Náckové během svého průvodu ještě stihli trefit plechovkou turistu, jehož kůže neměla pro ně přijatelný odstín, a odebrat se dílem na Landův koncert, dílem na koncert, jímž IvČRN odpověděla jasné „ano“ na otázku, jestli tedy spolupracuje s neonacisty. Zde se patří vyslovit respekt kapele K2 za veřejné odvolání svého vystoupení z této akce.

Děkujeme všem, kteří na sobotní akci přišli nebo ji jinak podpořili. Česká společnost nám sice dále hnědne, ale je jasné, že přes nás ta rasistická banda nahánějící politické body na současné protiuprchlické hysterii neprojde úplně snadno. Tak příště na viděnou!


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)