Anarchistická federace

Proti xenofobii II.

Report z antifašistické protiakce, která se konala 18. července v Praze.

Praha

V sobotu 18. 7. se na Václavském náměstí konaly dvě akce xenofobů. Ta první, organizovaná rasistkou Lucií Haškovou (info o ní ZDE), žádala uzavření hranic a vystoupení z EU, zatímco druhá byla nejen xenofobní, ale také řádně nahnědlá, s řečníky A. B. Bartošem a T. Okamurou (další info o organizátorech ZDE).

Proti nim se postavilo 400 lidí, kteří se sešli po 14. hodině v dolní části náměstí, aby odsoudili rostoucí xenofobii a rasismus v české společnosti. Mezi přítomnými bylo celé myslitelné spektrum lidí – od mládežnických organizací politických stran (které, mimochodem, neopomněly využít akci ke své propagaci), přes občanské či antirasistické aktivisty a socialisty, až po nás, anarchisty. Akce začala projevy různých osobností odsuzujících rasismus a stavějících se za solidaritu napříč hranicemi, a pokračovala průvodem na Karlovo náměstí, kde se konal menší piknik. Na vše celou dobu bedlivě dohlížela policie s mnoha tajnými a vše probíhalo v klidu.

Od 15.00 se konala první demonstrace proti imigraci, která skončila totálním fiaskem. Z facebookových 7000 účastníků se vyklubala upocená stovka a ze slibovaného zvukaře s aparaturou antifašista, jemuž organizátorka akce naletěla stejně jako podvodný náměstek a rasista Lukáš Kohout před rokem na Šluknovsku. Média glosovala, že projevy nebylo moc slyšet.

Situace eskalovala až v návaznosti na druhé, silně nahnědlé xenofobní shromáždění – řada antirasistů se totiž vydala zpět na Václavské náměstí, aby akci nenásilně konfrontovali a zablokovali chystaný pochod Prahou. Za účasti asi sta lidí se tak stalo a obě skupiny oddělila policie – následovalo dlouhé přeřvávání, hádky a marná snaha o diskusi ze strany „sluníčkářů“. Náckové, kterých tu bylo požehnaně (mimo jiné i V. Pechanec, svého času odsouzený za vraždu, nebo obskurní postavičky z tzv. Českých lvů, o kterých se můžete více dočíst ZDE), si samozřejmě ve spolupráci se „slušnými“ Čechy neodpustili výhrůžky šibenicí a argumenty do diskuse ve stylu „jako od žida je to od tebe dost drzý“. Celkem se akce Národní demokracie účastnilo přes 400 lidí, takže se naše obavy z extrémního přečíslení ukázaly jako liché.

Když se xenofobové měli vydat na pochod, řada odpůrců nesnášenlivosti se rozhodla pro blokádu vsedě. Ze strany nácků následně přiletěla dýmovnice, která byla ale rychle uhašena a blokující odmítli i přes snahu antikonfliktního týmu ustoupit. Xenofobové byli tedy provedeni kolem blokády za dozoru těžkooděnců za všeobecného rámusu a skandování antifašistických hesel.

Poté co těžkooděnci ještě chvíli hlídali ulici, kterou se odpůrci imigrace vydali, pro nás akce v podstatě skončila. Večer se konal hned na několika místech v Praze navazující kulturní program pod souhrnným názvem Společně proti rasismu, obsahující hlavně koncerty, ale také autorská čtení poezie i prózy či besedu Jak bojovat s fašizací?

Ještě nutno dodat, že v sobotu měl své shromáždění i vůdce DSSS Tomáš Vandas, a to v Ostravě. V pekelném vedru se mu sešlo necelých třicet účastníků, čímž si vysloužil krátkou zprávu v lokálním deníku. Gratulujeme.

Sobotní události lze hodnotit vcelku kladně, i když situace zůstává stále velmi vyhrocená a žádá si nasazení všech antifašisticky založených lidí. Nenávist a ignorance je všudypřítomná a je nutné, abychom ji konfrontovali.

No pasaran!


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)