Anarchistická federace

Na Pankráci a v Ruzyni

Report z pražské solidární akce s aktivisty vězněnými v rámci operace Fénix.

ABC

V neděli 28. června se před pankráckou a ruzyňskou vazební věznicí sešlo přes čtyřicet lidí na další solidární demonstraci, pořádanou na podporu vězněných kamarádů, z nichž se experti na extremismus snaží před zákonem a veřejností udělat teroristy. Kromě muziky se po přečtení projevu přes vězeňské zdi tradičně posílal hluk a skandovala se hesla „Naší zbraní je solidarita“, „Svobodu všem politickým vězňům“ atd. Rozdával se text shrnující situaci vězněných anarchistů.

Tajných policajtů bylo tentokrát na místo vysláno méně, ale o to větší byla jejich nervozita. Přešlapovali či posedávali sice většinou na opačné straně ulice, ovšem nakonec předvedli i akci: jedné demonstrantce vytrhl tajný rambo piket a pak na ni chráněn kordonem policajtů ze zásahovky odvážně pokřikoval. (Moc se neuklidnil ani později před Ruzyní, jenže tam chudák dorazil ze své party jako první, takže musel cvičit trpělivost, než dorazily posily, co by mu případně kryly břicho i záda.)

Účastníci demonstrace se ovšem soustředili hlavně na předání solidárních vzkazů vězněným a před oběma věznicemi navíc sklízeli projevy sympatií náhodných kolemjdoucích. Muzika a skandování zkrátka z nějakého nepochopitelného důvodu vadily jen tajným fénixům. (Že by si oslavu dvouměsíčního výročí spuštění své velké protiteroristické blamáže představovali jinak?)


Píšou jinde

Odkazy