Anarchistická federace

„Podporora imigracace“

Report z brněnské antifašistické protiakce, která vyjádřila nesouhlas s nenávistnou demonstrací v režii Dělnické strany.

Brno

Inspirováni nazichuligánskou akcí v Bratislavě, kde se sešlo několik tisíc lidí, rozhodli se i čeští neonacisté svézt na vlně protiuprchlické hysterie, která je úspěšně přikrmována mainstreamovými politiky a médii. Demonstrace nenávisti nazvaná „Braňme se! Proti imigračním kvótám, proti genocidě Evropy“ byla původně kamuflovaná novou iniciativou „Nechceme utečence v ČR“, nahlašovala ji ale neonacistická Dělnická mládež, pořadatelé (jedním z nich byl propuštěný vrah Pechanec) měli trička Dělnické strany (DSSS), hlavním řečníkem byl předseda DSSS Vandas a promluvil i zástupce neonacistického projektu Generace identity.

I když účast na demonstraci přislíbilo na Facebooku přes 4000 lidí, sešlo se jich nakonec v Brně něco přes 700. I tak se ale jednalo o jednu z největších akcí pořádaných v posledních letech neonacisty. Většinu tvořili ultrapravicoví chuligáni a podoba akce tomu také odpovídala. Zatímco v Bratislavě se krmili kebabem, v Brně se pokusili jednu prodejnu napadnout, po nenahlášeném pochodu k nádraží, kde skandovali „My jsme tady doma“, házeli dělobuchy mezi lidi a vyděsili děti, které tudy procházely se svým otcem. Při odjezdu vlakem většina z nich neměla lístek a ti, co zůstali, se snažili vyvolat nějaký konflikt, jako třeba v kavárně Tři ocásci. O jejich úrovni asi nejvíce vypovídal transparent s nadbytečnými slabikami „Podporora muslimské imigracace není humanismus ale vlastizrada“. Společně se skandováním „Čechy Čechům“ to budilo vskutku tragikomický dojem.

Proti tomuto cirkusu nenávisti se rozhodla vystoupit místní iniciativa Brno blokuje, k jejíž výzvě se přidala i většina antiautoritářských skupin. Odpoledne 26. června v parku Moravského náměstí příchozí vítaly transparenty „Vyměníme nácky za uprchlíky“, „V Brně neonacisty nechceme“ či „Neonacistům vstup zakázán“. Další transparenty postupně přibývaly společně s účastníky, kterých bylo nakonec kolem pěti set. Zaznělo několik projevů, střídaných příspěvky vyvracejícími deset nejfrekventovanějších předsudků a nepravd, které se kolem tématu uprchlictví šíří. Následovalo hudební vystoupení a vůbec panovala happeningová atmosféra.

Kolem šesté se část účastníků antifašistické demonstrace odebrala směrem ke kostelu sv. Tomáše vyslat shromážděným ultrapravičákům vzkaz, že jsou tu i tací, kteří místo nenávisti volí solidaritu. To se nelíbilo policii, která se antifašisty snažila zatlačit co nejvíce zpět a vyhrožovala zásahem. Kvůli malichernostem byli velmi nevybíravě zadrženi dva demonstranti a policii se podařilo vytvořit dostatečný odstup a bariéru, aby byly projevy xenofobů co nejméně rušeny.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)