Anarchistická federace

Pevnost Česko

Report z pražského happeningu, který se odehrál 25. června a vtipně reagoval na nenávistné projevy vůči uprchlíkům a údajným vlastizrádcům.

Praha

Některé velké říše se proslavily stavbou zdí. Známe kupříkladu Velkou čínskou zeď. Nebylo by tedy vhodné utvrdit svou vlastní velikost aspoň takovou malou českou zdí, která by nás navíc ochránila od všeho cizího? Takovou otázku si položili organizátoři happeningu, který se odehrál ve čtvrtek 25. června v Praze na Václavském náměstí. A tak zatímco ve střední části „Venclplacu“ Člověk v tísni věrný své ideologické linii upozorňoval na ruské tanky v Praze v roce 1968, v horní části se přes 300 lidí zamýšlelo nad přece jen aktuálnějším problémem – tragickou situací uprchlíků mířících do Evropy a reakcemi části společnosti, většiny médií a politiků, které by šly označit za fašizující.

„Pod koněm“ se scházeli účastníci akce, rostla „malá česká zeď“ z donesených krabic a rozdávaly se letáky vyvracející osm nejčastějších mýtů o migraci. Ve čtvrt na sedm pak začala ironická show, jíž nechyběly nadsázka a vtip, jež asi nejlépe ukazovaly tragikomičnost protimuslimských aktivistů a politiků bránících se pár stovkám uprchlíků.

Moderátor začal zostra hřímat, že je třeba se vypořádat s islámskou hrozbou, a jak na to, nám ukázali demonstranti v Bratislavě, když hrdinně napadli muslimskou rodinu s kočárkem, která mířila na promoci svého syna. Na obranu civilizace je třeba zatnout tipec všem těm sluníčkářům. A tak dejme v tomto duchu vzniknout novému režimu, kde jinde než na Václavském náměstí. S uprchlíky ať si poradí ti, kdo mají moře. Nám moře nikdo nedal. Základem režimu „Pevnosti Česko“ bude „malá česká zeď“ a „nová ústava“ složená z výroků T. Okamury, B. Sobotky, P. Hampla, J. X(enofoba) Doležala, M. Ransdorfa, A. Babiše, J. Doubravy a samozřejmě i M. Konvičky.

Jejich citovaná vyjádření byla vskutku koncentrací omezenosti, nesnášenlivosti a buranství. Člověk nevěděl, jestli se smát či zvracet. Následně byl v posledních několika minutách „odcházejícího režimu“ (který jak bylo několikrát ukázáno na konkrétních případech, už mnohdy připomíná ten „přicházející“) dán prostor zástupcům „nenáviděných sluníčkářů“. Matěj Spurný promluvil o migraci z Čech v minulosti a dluhu, jejž je třeba splatit. Šádí Shanaáh vyprávěl o svém otci, který se narodil v utečeneckém táboře a jehož děti se dostaly díky studiu na významné posty. Poukázal na to, že v Česku se naleznou i lidé solidární a není jich málo. Věra Roubalová, která pracuje 24 let s uprchlíky, zrekapitulovala tyto roky a konstatovala, že jediné, o co jde, je dobrá vůle pomoct. Pár slov řekla i muslimská feministka Fátima a mohlo se přikročit k „referendu“ o „nové ústavě“. Ta však neprošla a „malá česká zeď“ byla zbořena.

Lidé se dobře bavili, ale jak na závěr zaznělo: „Legrace to být přestává.“ Výhrůžky údajným vlastizrádcům, nové pochody neonacistů, atmosféra, která má v lecčems velmi blízko k té během nástupu nacismu. Cítíme-li, že je s tím něco třeba udělat, musíme jednat hned.

Fotografie z akce ZDE.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)