Anarchistická federace

KRISA na hlaváku

Report z demonstrace proti násilí na lidech bez domova.

transparent

Násilí na lidech bez domova není mediálně příliš vděčné téma. Přitom deset procent vražedných útoků je vedeno právě na ně. Nejde ale jen o agresi ze strany neznámých násilníků. Na bezdomovcích a dalších „podezřelých živlech“ si rádi zařádí i městští strážníci či „ochranka“ nádraží. Právě na urážky, šikanu a násilí, které se stalo již běžnou rutinou, ze strany zaměstnanců bezpečnostní agentury Security na hlavním nádraží v Praze se rozhodla upozornit veřejnou akcí nově vzniklá Kritická sociální akce (KRISA).

Na středu 17. června svolala demonstraci, kterou přišla podpořit asi stovka lidí, mezi nimiž nechybělo ani několik lidí bez domova. Vpodvečer kolem šesté hodiny se před halou pražského „hlaváku“ objevil petiční stánek, u nějž mohli lidé svým podpisem požadovat „prošetření násilných praktik ze strany ochranky na Hlavním nádraží“. Několik holohlavých sekuriťáků zatím sledovalo dění přes sklo vestibulu a tajní dokumentovali kamerami a foťáky, kdože to přišel protestovat proti bezpráví a násilí na těch sociálně nejslabších.

Byl rozvinut transparent „Sekuritka mlátí bezbranné lidi“, kolemjdoucím se rozdávaly letáky vyzývající k podpisu petice a přítomní sami sebe označovali nálepkami „Nemlaťte mě, já mám lístek“.

Kolem půl sedmé jedna z aktivistek shrnula důvody protestu. Podle jejích slov se již podařilo zdokumentovat desítky výpovědí lidí, kteří byli ochrankou nádraží uráženi, mláceni a bylo jim znemožňováno hlásit útoky na policii, která stejně taková hlášení ignoruje. Nádraží by mělo sloužit jako veřejný prostor, ten byl však privatizován svévolným chováním bezpečnostní agentury. Nikdo by neměl být šikanován na základě své sociální situace.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)