Anarchistická federace

Proti evikci Cibulky

Policie násilně vyklidila usedlost Cibulka v Praze-Košířích.

Cibulka

Někdy se zdá, že policie pracuje velmi pomalu a liknavě a na podaná trestní oznámení reaguje až po delší době. Jinak tomu je ale v případě politicky angažovaného squatingu. Večer 5. května podal majitel usedlosti Cibulka trestní oznámení na její obyvatele kvůli „neoprávněnému užívání nemovitosti“, a již druhý den, 6. května ráno bylo před budovou nastoupeno na 130 policistů v „plné polní“, podpořených vodním dělem a seznamem osob, které zde trvale pobývají. Oblast spolu s přilehlými ulicemi opáskovali a začali s ultimáty ohledně opuštění budovy. Nakonec policie zadržela 12 obyvatel Cibulky, z čehož čtyři poslední vzdorovali tím, že vylezli do věžičky usedlosti. Poté, co byl zlomen poslední symbolický vzdor, zajel anton se zadrženými na dvůr a z jejich křiku se dalo domýšlet, jaké zákroky na nich asi policisté skrytí před zraky ostatních provádějí. Pro dva squatery a jednu squaterku následně musela přijet záchranka a odvézt je do nemocnice k ošetření.

Se začátkem policejních manévrů se rychle rozšířila zpráva o tom, co se děje, společně s výzvou, aby každý, kdo má možnost, přišel podpořit napadené squatery. Brzy se zde objevilo 30 až 40 lidí, které nechtěla policie zprvu do parku před Cibulkou vůbec pustit. Přítomní vyčkávali, co se bude dít, po převozu zadržených na policejní služebny se vydali vyjádřit jim svou solidaritu před fízlárny v Butovicích a na Smíchově.

Anarchistická federace vydala obratem krátké prohlášení: „Vyjadřujeme solidaritu squaterům a squaterkám z pražské Cibulky, kteří dnes čelí evikci. Policie ČR se opět chopila své oblíbené role ochranky spekulantů s nemovitostmi. Její početní nasazení je obdivuhodné s ohledem na nulovou společenskou nebezpečnost squatingu. Připomeňme, že vlastník objektu se o něj dlouhé roky nestará. Získal ho ,za hubičku‘ a následně se ho snažil prodat za těžké miliony. Jen díky squaterům budova dosud nespadla. Nyní má chátrat dál. Evikci chápeme jako projev zvůle režimu a policie, která ochotně kmitá podle jeho požadavků. Stojíme společně se squatery proti pendrekům policie a bezohlednosti spekulantů. Chceme město, jehož smyslem je život jeho obyvatel, nikoliv zisk vlastníků. Ať domy slouží svému účelu.“


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)