Anarchistická federace

Brno opět blokovalo

Report z antifašistické protiakce, která se pokusila zastavit pochod nácků Brnem.

Brno

Na Prvního máje bylo v Brně opět živo. Neonacistická Dělnická mládež do moravské metropole svolala demonstraci nazvanou „Evropo, povstaň“, na což zareagovala iniciativa Brno blokuje. Ta se dala dohromady v roce 2011, jak jinak než v rámci blokády náckovského pochodu. Už tenkrát se proti Dělnické straně a jejím pohůnkům sešlo několik tisíc lidí. Letos byla přesila ještě větší. Proti necelé dvoustovce nácků se sešly téměř 2000 lidí. Blokády se zúčastnilo kromě radikálních antifašistů a antifašistek, anarchistů a anarchistek široké spektrum lidí z nejrůznějších nevládek a neziskového sektoru, dále obyvatelé sociálně vyloučených lokalit, kolem kterých pochod šel, a svoji polívčičku si samozřejmě přihřáli také místní politici. Dění svým ostřížím zrakem sledovalo také zhruba 600 policistů, kteří měli k dispozici i vodní dělo a dva vrtulníky.

Náckové i účastníci blokády se začali scházet kolem druhé hodiny. Na náměstí Svobody si mladí „dělníci“ vyslechli několik projevů, mimo jiné i od předsedy DSSS Vandase, a poté se vydali na svůj marš. V tu chvíli však již jejich původní trasu blokovaly dvě tisícovky lidí, kteří dávali náckům hlasitě najevo, že v Brně nemají co dělat. Vzhledem k neschopnosti policie a rychlým přesunům blokujících museli „dělníci“ svoji trasu několikrát měnit, zastavovat a čekat, až jim fízlové vyčistí cestu. Nejdéle pak stáli na Moravském náměstí, kde došlo k potyčkám blokujících s policií. Ta nejprve odstranila zhruba 50 lidí, kteří zasahující policajty předběhli a posedali si přímo před čelo průvodu. Mezitím se na místo dostalo několik stovek dalších účastníků blokády, kteří „ucpali“ křižovatku ulic Lidická a Koliště. Tento dav začala policie postupně vytlačovat a došlo i na použití obušků a slzného plynu. Trvalo několik desítek minut, než mohli příznivci Dělnické strany pokračovat dál, a do cíle jejich průvodu, tedy zpět na náměstí Svobody došli po více než dvou hodinách. I zde je čekalo několik desítek odpůrců, kterým se na místo podařilo i přes policejní opatření dostat. Zadržení účastníci blokády byli ihned propuštěni a podle policie je čeká přestupkové řízení za neuposlechnutí výzvy k rozpuštění nepovoleného shromáždění.

Je pěkné vidět, že občanům Brna není lhostejné, kdo pochoduje jejich městem, a že umí dát hlasitě najevo svoji nelibost s aktivitami neonacistů. Desetinásobná přesila blokujících svědčí současně i o tom, že náckům v Brně pšenka prostě nepokvete.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy