Anarchistická federace

Militaristický cirkus

Konvoj americké armády projede ČR. Co nám chce sdělit? A jak na něj reagovat?

Jedním z předních témat těchto dní je chystaný průjezd amerického vojenského konvoje Českou republikou. Někteří lidé jsou tím pobouřeni, jiní nadšeni a dalším je to jedno.

Jsme si vědomi, že svět kolem nás se ať skrytě či otevřeně čím dál víc militarizuje. I proto jsme tomuto tématu, které považujeme za velmi důležité, věnovali poslední loňské číslo naší anarchistické revue Existence. Hlavní kapitalistické velmoci (USA s přívěskem EU, Rusko a Čína) se snaží o destabilizaci v různých částech světa a v jejím rámci ukořistit co nejvíce pro sebe a kapitál, který je na ně navázán. Už samo harašení zbraněmi je velkým byznysem pro ty nahoře a osvědčenou formou odvedení pozornosti od skutečných důvodů nespokojenosti lidí dole. Tuto spodinu, tedy nás, krmí často protichůdnými propagandistickými žvásty o ochraně hodnot, zatímco si střeží zachování a rozšíření hodnot svých – moci a bohatství pro svou nejvrcholnější elitu.

Průjezd konvoje armády Spojených států je spektakulární akcí, která má být manifestací síly, propagandistickou šarádou, otestováním loajálnosti spojenců a krokem k uvykání obyvatel ČR na vojenskou přítomnost cizí mocnosti. A „velkého bratra“ je třeba poslechnout, vždyť prezident USA Barack Obama prohlásil: „Musíme mít nejsilnější vojenskou sílu světa a příležitostně musíme zkroutit ruce zemím, které by nebyly ochotny dělat to, co potřebujeme, aby dělaly.“

Jako anarchisté a anarchistky se stavíme proti této šarádě, stojíme za svými antimilitaristickými postoji a odmítáme, aby za mocenské zájmy těch nahoře platili neprivilegovaní, lhostejno na které pomyslné straně, ať již vlastní krví či pokrýváním nákladů vojenské mašinerie. Stojíme proti kapitalistické válce i kapitalistickému míru, který je jen vedením této války jinými prostředky.

Sami žádnou veřejnou akci proti vojenskému konvoji neorganizujeme. Přidáváme se však k výzvě Volné komunity VAP, aby lidé nezůstávali lhostejní. Svůj odpor můžete vyjádřit mnoha způsoby. Jednou z možností je účast na veřejných shromážděných. Může se vám ale stát, že se octnete v ne zrovna příjemné společnosti některých bolševiků, rusofilů, nacionalistů zleva i zprava, lidí věřících v konspirační teorie apod. Je na každém z vás, zda se některé z veřejných akcí zúčastní či nikoliv, nehodláme nikoho na nějakou zvát ani od nějaké odrazovat; jen mějte na paměti, že vaše účast může být zneužita k propagaci postojů, které jsou vám cizí.

Jako inspiraci můžete využít například tato hesla:
Stop making global chaos!
Global terrorists not welcome!
No war but the class war!
Fighting for capital? Fuck off!
Army – War – Death

Můžete vylepovat loňské číslo nástěnných novin A3 věnované NATO, které je svým obsahem stále aktuální (ke stažení ZDE).

Nově jsme také připravili antimilitaristické plakáty, které si také můžete vytisknout a vylepovat (ke stažení ZDE a ZDE).

Budeme rádi, když nás budete následně o svých aktivitách informovat.


Verze pro tisk 26.3.2015 AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy