Anarchistická federace

Ukrajina: Protivojenské protesty v Doněcké oblasti

V ukrajinském městě Konstantinovka v Doněcké oblasti, které je pod kontrolou kyjevské vlády, vypukly bouře proti svévolnému chování agresivních vojáků. Obrněné vozidlo tu najelo na ženu s dětmi a zabilo osmiletou holčičku.

Obyvatelé města reagovali na incident z pondělí 16. března spontánními protesty, zablokovali Lomonosovu ulici, zapálili pneumatiky a zaútočili na kasárna Národní gardy, rozbili okna a budovu podpálili.

Zabití dítěte bylo v provládních ukrajinských médiích označeno za nehodu. Policie dostala rozkaz střílet na protestující a tento postup v médiích obhajoval poradce ministra vnitra, poslanec Nejvyšší rady Anton Geraščenko. Nikdo si podle něj nesmí dovolit zpochybňovat ukrajinskou vládu, proto budou do města poslány vojenské posily. Tím měl na mysli nazi bojůvky Pravého sektoru Majdanu, které také bezprostředně po jeho prohlášení do města dorazily.

V úterý protesty pokračovaly, stovky lidí se sešly na hlavním náměstí a požadovaly odchod ukrajinských vojsk z Konstantinovky a okamžité potrestání vojáků, kteří zabili dítě. Velitel Doněcké oblasti Abroskin prohlásil, že potrestáni budou naopak účastníci protestů. „Nepokoje máme zdokumentované, organizátory zjištěné,“ oznámil. Situace se prý vyřeší změnou tras a způsobů pohybu vojenské techniky a přijetím řady opatření k „nastolení pořádku“.


Zdroj:
http://www.aitrus.info/node/4183


Verze pro tisk 19.3.2015 Mezinárodní sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)