Anarchistická federace

Ukrajina: Squaterský protest v Kyjevě

V pondělí 16. března zablokovalo zhruba sto lidí třídu Vítězství v Kyjevě a potom obsadili nezákonně zprivatizovaný Dům kultury.

Asi stovka lidí, mezi kterými byli kyjevští anarchisté včetně členů Černé duhy a Autonomního svazu pracujících, uspořádala v Kyjevě protestní akci kvůli obecnímu Domu kultury poblíž stanice metra Nivky, který si nezákonně a svévolně přivlastnil soukromník a začal vedle něj s nepovolenou stavbou. Akce se odehrála pod heslem „Vezmeme si zpátky náš životní prostor“.

Průběh akce vylíčil její přímý účastník:

Kousek od stanice metra Nivky je dvůr obehnaný vysokou plechovou ohradou. Za ní stojí starý a dávno nefungující Dům kultury Gorkého a taky staveniště obrovské budovy a spousta dodávek, ve kterých bydlí stavbaři. Jasně že se nikdo neptal místních lidí na to, jestli souhlasí, aby se z Domu kultury a jeho okolí stalo staveniště. Ani stavební firma si nedělala starosti s technickou stránkou věci a začala se stavbou hned vedle protileteckého krytu. Navíc nájemní smlouva na rok 2015 nebyla prodloužena a celý pozemek měl být podle zákona vrácen městu. Zkrátka tuhle stavbu nepotřebuje nikdo kromě těch, co ji vymysleli. Už bylo pár pokusů zrušit ji, ale vždycky neúspěšných. Proto večer 16. března přišel nejnovější pokus vrátit Dům kultury a pozemek kolem něj do obecního vlastnictví.

Před začátkem akce vystoupily pro média dvě úřední osoby – šéf Okresní státní správy Sagajdak a policejní plukovník Kučma. První si stěžoval na stavební firmu a řekl, že ignoruje předpisy, není ochotna o věci jednat a dělá si, co chce, ale městské úřady trvají na tom, aby se konflikt řešil výhradně pokojným způsobem. Ten druhý oznámil, že proti stavební firmě dávno probíhá trestní stíhání a rozčilovat se kvůli osudu tohoto místa nemá žádný smysl. Aktivní občané si samozřejmě nemohli nevšimnout nesoulad těchhle slov s realitou, protože jak městská správa, tak policie byly celou dobu ke stavební firmě víc než shovívavé.

Na akci přišli různí lidé – místní obyvatelé, strážci zákona, lidé z Majdanu, anarchisté a všichni, kterým ještě není všechno jedno. Iniciátoři akce navrhli nejdřív zablokovat ulici a tak upozornit na daný problém. Strážci zákona si z toho dost dělali hlavu a zkoušeli to protestujícím rozmluvit, ale brzy to vzdali a rozhodli se zablokovat ulici sami, jen o něco dál, aby auta nedojela až k lidem s plakáty. Po téhle krátké rozcvičce se lidé vydali ke staveništi na třídu Vítězství č. 71a.

Hlídači stavby odmítli otevřít vrata, proto se lidé rozhodli udělat to sami. Stačily tři nárazy do jednoho křídla, aby vrata už nebyla překážkou. Protestující zaplnili staveniště a mířili k cíli akce – Domu kultury. Stavbaři na to úplně kašlali a ochranka se fofrem schovala. Ukázalo se, že část se jich zavřela v jedné z místností Domu kultury. Dost lidí si chtělo s těmihle nájemnými ochránci nezákonné stavby popovídat, ale policie se jim operativně postavila do cesty a ochranku bránila vlastními těly. Na konfrontaci nedošlo. Jeden člověk hlasitě vykřikoval, že jsou to provokatéři, „tituškové“ a separatisti, další si byl jistý, že všichni stavbaři jsou kdovíproč Uzbekové a nelegální imigranti, a nějaká postarší žena se dožadovala vrácení peněz investorům, protože jsou to taky jenom lidi, tak jako my. Tímhle se absurdity masové akce vyčerpaly.

Ukázalo se, že Dům kultury není úplně celý zničený a zasraný. Když jsme ho prohlíželi zevnitř, nenašli jsme žádný prostor bez hromady odpadků nebo probořených zdí. Jako bonus na nás čekaly místnosti, které používala ochranka coby toalety, takže smrad se v nich dal krájet. Zatímco policajti dělali dojem, že zjišťují osoby přítomné v Domě kultury, skupina protestujících se vydala do druhého patra. Je tam slavnostní sál, který i přes zničení vypadal obstojně. Anarchistická skupina si vzala na starost ochranu poschodí před „titušky“ a policajty a všichni, kdo chtěli, se mohli pustit do zabydlování obsazeného místa. Světlo ve druhém patře nebylo, takže někdo zmizel do nejbližšího obchodu koupit svíčky. Za jejich svitu slavnostní sál víc připomínal místo, kde se slouží černá mše, ale tahle zlověstná atmosféra vlastně povznášela ducha.

Když se nakonec pokazilo počasí a policie se nijak nepřetrhla, aby odvedla „titušky“ z Domu kultury, rozhodlo se, že na noc tu zůstávat nebudeme. Prošli jsme se po staveništi, zbourali vchod na stavbu a odpojili světlo, abychom zkomplikovali pokračování stavebních prací. S ohledem na masovost proběhlé akce a ohlas, který vyvolalo objevení se oficiálních činitelů a jejich ujištění, že Dům kultury a okolní pozemek je nutné co nejdříve vrátit do obecního vlastnictví, máme všechny šance na zdárný výsledek. Do té doby se připraví úklidové práce a vyčištění prostoru v klidnější a ne tak setmělé hodině. Sledujte další informace.

Mimochodem, díky barvám praporů (i když je máme jinak umístěné) nás někteří lidé znova považovali za Pravý sektor a členy národní sebeobrany. Nezabíhal jsem do velkých podrobností a stručně jsem jim vysvětlil, že jsme machnovci. Taková opověď byla pro tazatele překvapivá. Jedna paní s neskrývaným rozčilením řekla, že jsme se svými idejemi uvízli v minulém století a já že vůbec nevypadám jako dělník. Protože mám malé dlaně a žádné mozoly.

Tak takhle to je.

Zdroje:
http://avtonom.org/news/kievlyane-i-kievlyanki-zaskvotirovali-dom-kultury
http://avtonomia.net/2015/03/17/kiyiv-aktivisti-zahistili-majno-gromadi/
http://nihilist.li/2015/03/17/kak-ya-hodil-zahvaty-vat-dom-kul-tury/


Verze pro tisk 18.3.2015 Mezinárodní sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)