Anarchistická federace

Mexiko: Další policejní teror

Koncem února mexická policie opět zabíjela, tentokrát když se rozhodla zrušit protestní blokádu silnice v Acapulcu.

Policejní těžkooděnci v mexickém státě Guerrero 24. února tvrdě zasáhli proti protestní akci pracovníků ve školství. Ke střetu došlo, když se autobus s demonstranty snažil projet přes policejní kordony u letiště v Acapulcu. Mezi protestujícími byla řada neozbrojených žen a starých lidí, na které se policajti hrdinně vrhli s obušky. Při zákroku těžce zranili do hlavy pětašedesátiletého muže, který na následky zranění zemřel.

Přinejmenším dvanáct lidí muselo být ošetřeno v nemocnici, včetně bývalého učitele, dnes v důchodu, který také utrpěl zranění na hlavě. Autobus demonstrantů zranil sedm policistů.

Protestní šestihodinová blokáda hlavní silnice k letišti byla zorganizována jako nátlak na vládu ve sporu o zadržované mzdy (probíhají jednání mezi odborovými bossy a federální vládou) a také jako požadavek na vyšetření případu ze září minulého roku, kdy policie ve spolupráci s narkomafií unesla 43 studentů-aktivistů v Ayotzinapě.

Ayotzinapa a Acapulco leží ve státě Guerrero, kde je kritická situace od chvíle, kdy studenti zmizeli. Učitelé neskončili s protestními akcemi a úřady je obviňují z narušení ekonomiky založené na turistickém ruchu.

Podle šéfa vlivných místních novin El Sur Juana Angula byl pětašedesátiletý bývalý učitel Claudio Castillo, který zemřel v nemocnici ráno následujícího dne, chycen policií, když seděl v náklaďáku, odkud přes mikrofon skandoval hesla. „Policisté ho vyvlekli ven, zmlátili a potom pustili. Pak ho ztloukli ještě další policajti,“ řekl Angulo rádiu Fórmula.

Fotografie incidentu se šířily po sociálních sítích, včetně snímku zkrvaveného zmláceného člověka a desítek zatčených, kteří leželi na zemi tváří dolů.

Podle oficiálního sdělení bylo v průběhu policejního zásahu zatčeno 106 lidí a 99 z nich bylo propuštěno druhý den. Ministerstvo vnitra oznámilo, že policie při akci upřednostnila dialog, aby blokádu regulovala nenásilně, ale byla napadena autobusem a lidmi, kteří na policisty házeli různé předměty. „Proto federální polici přistoupila k odstranění blokády,“ vysvětlilo ministerstvo.

Radikální učitelé ve státě Guerrero během minulých pěti měsíců zorganizovali řadu protestních akcí, kombinujících profesní požadavky s hněvem kvůli uneseným studentům.

 

Zdroj:
http://www.theguardian.com/world/2015/feb/25/mexican-man-dies-violent-police-response-teachers-protest-acapulco

Související odkazy:
Mexiko: Masové protesty učitelů
Mexiko: Studenti okupovali mezinárodní letiště v Acapulcu


Verze pro tisk 16.3.2015 Mezinárodní sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy