Anarchistická federace

Západní Ukrajina: Časově neomezená stávka horníků

Horníci Lvovské oblasti a Volyně vyhlásili časově neomezenou stávku. Požadují vyplacení dlužných mezd a dodržení naplánovaných státních dotací.

Rozhořčení horníci požadují vyplacení dlužných mezd za poslední tři měsíce a přislíbené dotace pro uhelné odvětví ze státního rozpočtu (kde se s takto vynaloženými penězi přestalo počítat).

V pondělí 2. března 2015 se v Kyjevě u sídel Nejvyšší rady Ukrajiny a Kabinetu ministrů sešlo kolem pěti set horníků. Helmami tloukli o zem a požadovali, aby s nimi přišel jednat někdo z vládních představitelů.

Koncem ledna 2015 se už v Kyjevě uskutečnilo několik hornických protestů. Před pondělní akcí dostalo osm set horníků z Volyně povolávací obsílku, kterou vojenští komisaři roznášeli přímo na šachty.

Zhruba tři sta horníků, kteří nejeli na protestní akci do Kyjeva, demonstrovalo doma v Červonogradě.

Zároveň horníci vyhlásili časově neomezenou stávku a práce ve všech šachtách v západním regionu se zastavila. V úterý 3. března byla horníky zablokována doprava na trase Lvov–Kovel. Důvodem stávky je i jednání parlamentu, který ve státním rozpočtu nezohlednil přislíbené dotace, jak vysvětlil předseda lvovské odborové organizace pracujících v uhelném průmyslu Oleg Turčin.

 

Zdroj:
http://www.aitrus.info/node/4161


 


Verze pro tisk 4.3.2015 Mezinárodní sekretariát AF

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)