Anarchistická federace

Dával, aniž by očekával

O víkendu obletěla punkový svět smutná zpráva – v pátek 20. února 2015 zemřel Paco, dlouholetý bubeník legendární anarchopunkové kapely Conflict.

Francisco „Paco“ Carreno se připojil ke Conflictu v roce 1981 a nahrál s nimi jejich nejúspěšnější desky. V roce 1994 pak založil Inner Terrestrials, se kterými nahrál další dvě alba. Kromě nich se objevil ještě v Riot/Clone a Experimentu, provozoval nahrávací studio v Brixtonu, organizoval koncerty atd. Kapely, v nichž hrál, se zabývaly tématy jako anarchismus, antifašismus, práva zvířat či podpora politických vězňů. Bylo mu 49 let. R.I.P.

My jsme měli tu čest blíže ho poznat, když se svou kapelou Inner Terrestrials hrál 3. září 1999 na benefičním koncertě pro ČSAF, který se konal na pražském squatu Milada. Bicí souprava vedle Pacovy ohromné postavy vypadala jako hračka pro děti, což jeho hře dodávalo vizuálně obrovskou lehkost. Položili jsme pár otázek Davidovi, který s Pacem koncert tenkrát domlouval:

Co bys řekl o Pacovi?

Byl to člověk, který dával, aniž by očekával, že bude brát nebo dostávat zpátky.

Jaké byly jeho aktivity?

Předně účinkoval v několika kapelách: Conflict, Experiment, Fear Of Fear, Riot/Clone a nakonec Inner Terrestrials. Pořádal koncerty a podporoval londýnskou hudební scénu.

Jak to bylo s jeho nemocí a s podporou scény při shánění peněz na operaci?

V té době jsem nebyl s Pacem v kontaktu, ale vím, že se udělalo celosvětově mnoho benefitů a že mu tyhle aktivity určitě hodně pomohly.

Jak na něj vzpomínáš osobně?

Příhody, které jsem s ním zažil, bych neměnil a rád si na ně vzpomenu s přáteli, kteří se toho účastnili.

Jaký byl ten benefit pro ČSAF?

To si už úplně nepamatuju. Víte, jak to chodilo s benefity. Myslím, že se nakonec ani nevybíralo vstupný. Inner Terrestrials tenkrát jeli na turné do Polska a koncert na Miladě se tuším zařizoval na poslední chvíli. Takže šlo spíš o morální podporu než finanční. A to určitě plně splnilo svůj účel.
Ale abych to doplnil. Paco si tenkrát zapomněl paličky doma a kamarád Honza ho v sobotu před koncertem narychlo vezl svým malým Kadetem na Václavák do Music shopu, kde Paco v černém tričku a nepraných teplákách po zjištění ceny paliček Hickory vykoupil úplně všechny. Honza, který vážil v té době asi 50 kilo, mi pak říkal, že on měl naopak bílé džíny a bílé triko, a že prodavač po jejich příchodu do obchodu značně znejistěl, jestli se nejedná o skrytou kameru...

Jaký byl podle tebe Pacův přínos pro anarchistickou a punkovou scénu?

Tohle je otázka, na kterou za sebe znám odpověď, ale nebudu ji říkat. Na to si musí odpovědět každý sám.

 

Inner Terrestrial

Conflict

Leták na benefit ČSAF na Miladě


Verze pro tisk 23.2.2015 -ap-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)