Anarchistická federace

Uprchlíci vítejte!

Report z demonstrace proti xenofobii a fanatismu, která se konala v pátek 20. února v Praze.

V pátek 20. února se sešlo v půl páté odpoledne v Praze na náměstí Republiky asi 300 lidí, aby se zúčastnili demonstrace na podporu uprchlíků a proti xenofobii, kterou svolaly Iniciativa Ne rasismu! a Konsorcium nevládních organizací pracujících s migranty v ČR za podpory dalších skupin a jednotlivců.

Je snazší se izolovat a nenávidět než se snažit porozumět a pomoci. Už proto je dobře, že protipólem xenofobních protiislámských a protimigrantských shromáždění nevyhlášené koalice neonacistů a nahnědlého středního proudu jsou akce mluvící o respektu, lidskosti a solidaritě, i když nejsou zatím tak početné.

Demonstraci dominovalo velké množství transparentů a piketů, mezi nimiž bylo nejčastějším heslem „Uprchlíci, vítejte“, další tvořily odsudky rasismu a nechyběly ani nápisy připomínající boj (nejen) kurdských bojovníků a bojovnic proti Islámskému státu. Rozmanitost účastníků byla veliká a nechyběli samozřejmě ani anarchisté a anarchistky. Lidé měli také možnost podepsat petici organizace Amnesty International pro přijetí 1000 syrských uprchlíků do ČR.

Po proslovech na úvod protestu se vydal nepřeslechnutelný průvod ulicemi Na Příkopě a 28. října na Jungmannovo náměstí. Během demonstrace její účastníci drželi minutu ticha za zemřelé Syřany, kterým se nepodařilo prchnout z jejich země. Akce proběhla bez problémů, islamofobové se navzdory předchozím výhrůžkám zřejmě raději věnovali internetovému válečnictví.

V jednom z projevů [INR] mimo jiné zaznělo: „Smutným faktem je, že požadavky rasistických hnutí se od migrační politiky Evropské unie často liší jenom radikalitou svého vyjádření. Islamofobové tak hrají roli užitečných idiotů hned dvakrát. Poprvé, když jejich nenávistné kampaně nahání stále více migrantů do náručí náboženského radikalismu. Podruhé, když svou rétorikou legitimizují státní útoky na práva migrantů, které celou situaci ještě zhoršují, místo aby ji řešily. Odmítáme, aby azylovou a migrační politiku Evropy určovali ti, kteří šíří xenofobní a rasistické myšlenky…“


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy