Anarchistická federace

Bude Policie ČR úspěšnější než Gestapo?

Pérák povstal ze zapomnění a začal opět řádit. Nacistickému Gestapu se ho nikdy nepodařilo dopadnout. Nyní se o to chce pokusit Policie ČR.

Pérák je prostě rošťák. Pěkně nám to oficiální výročí osvobození koncentráku v Osvětimi zamotal. Přitom všechno mělo jít a taky šlo podle plánu. Papaláši položí věnec, trochu se ukloní, trochu zařeční a jde se na drink. Aby ta mrtvá minulost nebyla tak mrtvá a drinky nezteplaly, byly nasazeny stovky policistů, aby výroční ceremonie ohlídaly – nejspíš před tolik oblíbenými strašidly s dýkou v jedné a s koránem v druhé ruce.

A do toho skočí Pérák na svých pérkách. Polepí zdi v Praze, Brně a Terezíně, pak vyskočí na Letnou, kde se tyčí megalomanský metronom z doby velké všeobecné výstavy coby memento rytmu rozkrádání republiky, neboli budování kapitalismu. Tam ten bubák straší bohabojné a všech nařízení poslušné občany pekelnými světýlky a obřím demonstrativním nápisem zvěstuje, že je zpět. Hop, hop, hop a je v Letech, kde „násilně proniká“ (tzn. prolézá dírou v plotě) do chrámu moderní odosobněné a odetizované výroby masa, areálu místního prasečáku. A světe, děs se, zde maluje na zdi prasečího koncentráku postavy a nepříčetně cáká rudou barvu coby symbol krve, kterou v půdě tohoto místa zanechal před desítkami let nelidský koncentrák lidský.

Pérákovo poselství (viz níže) i symbolika jeho činu jsou nanejvýš zjevné: Melete o tom, jaké hrůzy se děly v Osvětimi a jak byl ten německý nacismus hrozný, a zároveň necháváte na místě koncentráku, v němž smrt, násilí a zvůle byly napsány podle čistě českého scénáře, stát memento pohrdání obětmi tohoto místa.

Kdo by si myslel, že se tento režim chytne po dlouhých letech za nos a začne s tím něco dělat, ten by se spletl. Proč taky, když jedním z vrcholných politiků je člověk, jehož majetek pomáhala v lesích a lomu budovat otrocká síla letského lágru. „Den památky obětí holocaustu“ se místo toho nese ve znamení policejního zahájení pátrání po Pérákovi, největší české antifašistické legendě. Mluvčí Policie ČR v Písku médiím sdělila, že po něm pátrají kvůli výtržnosti, sprejerství. Nenecháme si přece hanobit prasečák, který tak krásně hanobí místo smrti stovek lidí.

Bude zajímavé sledovat, s jakým zápalem budou nahánět uniformovaní i tajní fízlové legendární a mýty opředenou postavu, která dělávala vrásky německým okupantům i českým kolaborantům. Bude Policie ČR úspěšnější než Gestapo? Pevně věříme, že ne!

Péráku, ať tě tvé pružiny nikdy nezradí!

Pérákův vzkaz v plném znění:

„Vracím se jako vaše černé svědomí

Vy mě asi neznáte, ale zato já si moc dobře pamatuju některé z vašich předků. Zejména ty, kteří se za války klaněli náckům, až se jima sami stali, zatímco já držkou ryl v zemi, abych jich co nejvíce sejmul. Doteď se mi dělá zle při vzpomínce na všechny ty slizký český fašisty, bezpáteřní úředníky, četníky a bachaře, kteří si zřídili vlastní koncentrák v Letech u Písku. Zabásli v něm víc než tisíc lidí jenom proto, že byli Romové, a ty, který nenechali zemřít přímo tam, poslali zavraždit do Osvětimi. Hrůzy Osvětimi doteď páchnou v Letech — a to doslova: na místě dnes stojí prasečák. Složili byste hnůj v Terezíně nebo výkaly v Lidicích?

Vracím se, protože je mi z toho zle.
Vracím se, abych si na vás posvítil – jako když jsem si poprvé promnul oči na Letné.
Vracím se a vím, že to víte. Plakáty v Terezíně, Praze a Brně mi řekly, že vás viděly.
Vracím se a moje první kroky směřovaly do Let „uctít“ prasečák – ostudnou připomínku Osvětimi po Česku.
Vracím se, abych zjednal nápravu.

Jako během fašismu, tak i teď přicházím jako vaše černý svědomí. Černý jako noc, ve které ožívám. Černý jako cigán, který se už z Let nevrátil. Černý jako stín za vámi.

Z nočních střech — možná, že i z té nad vaší hlavou.

Pérák“


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)