Anarchistická federace

Vzpomínky na Honzu Kučeru

Od vraždy antifašistického skinheada Jana Kučery v lednu 2008 si každý rok připomínáme jeho památku. Nejinak tomu bylo i letos.

Jen pro zopakování: Jan Kučera se 18. ledna 2008 bavil se svými přáteli v jednom z příbramských barů, kde narazili na skupinu mladých neonacistů a jejich sympatizantů. Toto setkání skončilo konfliktem, při němž Jiří Fous pobodal Honzu bajonetem. Ten na následky velké ztráty krve o dva dny později v nemocnici zemřel.

Cílem každoročních vzpomínkových akcí není Honzu nijak glorifikovat nebo z něj činit mučedníka. Jejich smyslem je připomenout jeho památku, a přeneseně i památku ostatních zavražděných antifašistů po celém světě, a zároveň dát najevo, že náckům nebude nikdy odpuštěno.

Praha

V sobotu 10. ledna byl věnován památce skinheada Jana Kučery, který se nebál postavit hajlujícímu psychopatovi s nožem a který za tento postoj bohužel zaplatil životem, druhý ročník minifestu Our Music – Our Scene. Na akci, kterou zorganizovala v klubu Podnik Pilsen Trojans Crew, se představila špička světového antifašistického Oi!, kapela The Oppressed, které předskakovali Enraged Minority z Německa a místní bandy Aculeos, Crossczech a Muerti.

S transparentem „Jan Kučera. † 20. 1. 2008“ vzpomenuli na Honzu také pražští anarchisté.


Příbram

V neděli 18. ledna se sešla skupinka anarchistů a antifašistů z okolí Příbrami, aby uctila Honzovu památku. Nad silnicí vyvěsili transparenty „Good Night White Pride“ a „R.I.P. Jan Kučera, oběť neonacisty“.


Hradec Králové

Symbolickým vyvěšením transparentu „Nezapomeneme, neodpustíme“ v Hradci Králové si v pondělí 19. ledna Honzu Kučeru připomněla místní skupina AF-východ.


Košice

I tento rok si Honzu připomněli antifašisté a antifašistky v Košicích. V pátek 23. ledna v podvečerních hodinách se před pomníkem Ľudovíta Kukorelliho v městském parku sešlo asi 20 mladých lidí. Zapálením svíček u fotografie Jana Kučery si takto v tichosti připomněli oběti neonacistického násilí. K tomu prohlásili: „Vzhľadom k tomu, že v Európe stále narastá pôsobenie krajnej pravice, rasizmu a xenofóbie, je potrebné pripomínať si históriu a nedovoliť, aby sa ešte niekedy opakovala!“ (Více ZDE)


Česká Třebová

Vraždu Jana Kučery si již tradičně připomínají i antifašisté a antifašistky v České Třebové. V pátek 23. ledna se zde opět konal vzpomínkový koncert, tentokrát s názvem Never Forget Vol. 2. Akci podpořila zdejší undergroundová extraliga E.D.A.E., Morrow, a DJ B23 Spofa Sound, stejně tak přespolní hardcoristé V.O.H (Praha), Chasing Christy (Havlíčkův Brod), Overloaded (České Budějovice) a asi padesátka účastníků. Na místě nechyběl distribuční stánek Nakladatelství Anarchistické federace, kde si lidé mohli mimo jiné zakoupit novou brožuru Vlastenectví jako diagnóza, vypovídající o vražedném řádění neonacistů v Rusku.


Vedle toho proběhlo v různých koutech ČR několik vzpomínkových aktů menšího charakteru, jako bylo například vyvěšení Honzovy fotografie v hospodách a barech, kde se scházejí punks a skins, či vylepování samolepek „Good Night White Pride“.


Jak poznamenal zpěvák z jedné kapely na koncertě v České Třebové, antifašismus neznamená nošení nášivek a triček, ale vyvracení nenávistných předsudků všude tam, kam se vkrádají, v práci, ve škole, v sousedství i doma. Neofašistická propaganda staví pravě na šíření mýtů a zasévání nešvarů mezi neprivilegované, k čemuž nemalou měrou přispívají masmédia a politické autority. Stanislav Markelov, který padl po boku Anastázie Baburové rok nato, co jsme se rozloučili s Honzou, kdysi napsal: „Neonacisti vyřvávají úplně stejná hesla jako mocní, jen jim v rámci své přirozené omezenosti uvěřili a snaží se je realizovat.“ Odkaz Honzy Kučery tedy spatřujeme nejenom ve fyzické konfrontaci neonacistů, ale i v konfrontaci šovinistických bludů, které prostoupily střední proud a vrahům jako Jiří Fous otevírají vrátka.


V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy