Anarchistická federace

Široká podpora Klinice

Evikcí autonomního centra Klinika ještě nic neskončilo. Kolektiv Kliniky vyjednává a celému projektu se dostává neutuchající podpory od mnoha jednotlivců a skupin.

Na našich stránkách jsme informovali o projektu Autonomního sociálního centra Klinika v Praze na Žižkově, stejně jako o jeho násilné evikci policií 9. prosince a následné demonstraci na jeho podporu 13. prosince, které dala tečku, jak jinak než násilnou, policie [ZDE].

Arogance úřadů a policejní mlátičky sice dokázaly budovu Kliniky vyprázdnit pro proces dalšího chátrání, ideu autonomního centra, které by fungovalo mimo kapitalistické vztahy a proti nim, však nezadusilo. Naděje squaterských aktivistů a aktivistek bezesporu narostly s mohutnou podporou, které se jim v souvislosti s projektem Kliniky dostalo, a to od lidí veřejně známých, přes obyvatele Žižkova až po lidi bez domova či sympatizanty z různých měst po celé ČR.

Velkým úspěchem bylo už to, že se povedlo alespoň dílčím způsobem vnést do veřejné diskuse otázku ideologické nedotknutelnosti soukromého vlastnictví. Nyní je více než důležité tuto otázku udržovat stále otevřenou a nesklouznout k politice ústupků, na jejímž konci se může rýsovat úřady milostivě uvolněný prostor, který však bude institucionalizovaný, spoutaný předpisy a logikou peněz.

I když je Klinika násilně uzavřena coby prostor, stále ještě žije jako myšlenka, která se zhmotňuje v provizorních útočištích a v různé podobě, jako například přednáška „Bourdieu a environmentalismus“, jež se nakonec demonstrativně uskutečnila ve vestibulu ministerstva práce a sociálních věcí [ZDE].

Po vyhnání aktivistů z Kliniky se rozjel maraton podpůrných akcí, které mají zajistit, aby se v moderním informačním chaosu na celou věc nezapomnělo, a ukázat, že touha po společné možnosti sdílení a volné spolupráce není vlastní jen hrstce pražských squaterských aktivistů.

Jedno z hesel kampaně za autonomní centrum říká „Každé město potřebuje svoji Kliniku“. Můžeme tedy směle spekulovat o tom, že pokud se podobný projekt nedaří prosadit v centru moci – v Praze, má možná o to větší šanci zrodit se v mocí zapomenutých okrajích republiky. Další semínka vzdoru byla zaseta, nechme je vzklíčit!

Kolektiv Kliniky v posledních dnech vyjednával s různými úřady. Někdy beznadějně, jindy s jiskrou naděje na pokračování dialogu a případného řešení. Případnou skepsi ohledně výsledku nechme ovšem prozatím stranou. Od policejního napadení podporovatelů Kliniky se uskutečnila jednání se starostkou Prahy 3 a generálním ředitelem ÚZSVM (16. 12.), s GIBS (17. 12.), na Ministerstvu vnitra (19. 12.) a s náměstkem ministra financí (22. 12.).

Bez široké veřejné podpory by se nikdo se squaterskými aktivisty nebavil. Její rozsah můžete sledovat například v rubrice PODPORUJÍ NÁS na webu autonomního centra, nebo na jeho FB profilu. Následuje několik kolektivních fotografií, které tam mimo jiné nalejdete:

Brno, Kulturou proti chátrání
podpora Klinice

Plzeň, bezpeněžní zóna
podpora Klinice

Praha, Iniciativa Ne rasismu!
podpora Klinice

Praha, MamaTata
podpora Klinice

Praha, Kuchařky bez domova
podpora Klinice

Jihlava, Food not Bombs
podpora Klinice

Brno, Food not Bombs
podpora Klinice

Praha, Help4homeless
podpora Klinice

Olomouc, veganská večeře
podpora Klinice

Tábor, Cesta
podpora Klinice

Orlová, klub Futra
podpora Klinice

Brno, kavárna Trojka
podpora Klinice

Praha, kavárna Potrvá
podpora Klinice

Brno, Žít Brno
podpora Klinice

Mariánské Lázně, spolek Švihák
podpora Klinice

Organizace pro pomoc uprchlíkům
podpora Klinice

Tábor, komunitní centrum Cheiron T
podpora Klinice

Rodinné divadlo
podpora Klinice

Praha, Studio Béla
podpora Klinice

Studenti vysoké umělecké školy z Banské Bystrice
podpora Klinice

Studenti z polského gymplu v Českém Těšíně
podpora Klinice

Havlíčkův Brod
podpora Klinice

Ostrava
podpora Klinice

Praha, Barflies crew
podpora Klinice

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)