Anarchistická federace

Církev kradla, krade dál!

Proslov, který zazněl 17. listopadu před velvyslanectvím Vatikánu.

Proslov, který zazněl 17. listopadu před velvyslanectvím Vatikánu:

Tady před sídlem diplomatického zastoupení Svaté stolice v Praze bychom měli zmínit další úspěch pětadvaceti let sametu – církevní restituce prosazené přes soustavné protesty zdejších obyvatel.

Jen finanční náhrady církevních restitucí zatížily státní rozpočet na třicet let. Přitom údajný majetek měla římskokatolická církev jen svěřený do užívání, a to jak za Rakousko-Uherska, tak za československé republiky.

Oficiální právní analýza z roku 1998, která vyvrátila tvrzení katolické církve o tom, že její majetek je soukromý, byla ignorována celou tehdejší vládnoucí garniturou.

Kardinál Duka podobně jako například Kalousek nebo tristní Nečas strašili, že církev podá hromadné žaloby, když nebude inkasovat své miliardy a nemovitý majetek, o státním příspěvku na neustále rostoucí platy sluhů božích ani nemluvě.

Dnes tedy za státní peníze katolická církev spekuluje na burze, v developerských firmách šmelí s restituovaným majetkem, podniká s pojistkami, telefonními službami nebo dodávkami elektřiny a plynu a má tu drzost tvrdit, že tenhle byznys podstupuje „ku prospěchu celé společnosti“.

Děkujeme, nechceme.

Praha
Verze pro tisk 19.11.2014 Hnutí 17. listopadu

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)