Anarchistická federace

Recykluj, nebo chcípni

V sobotu 27. září proběhl v Praze další ročník DIY karnevalu, při němž se vždy klade důraz na propojení zábavy s nějakým politickým tématem. Tento ročník se konal pod heslem „Recykluj, nebo chcípni“. K tomu bylo v pozvánce uvedeno: „Naše myšlenka upozorňuje na to, že se ekologie dneška smrskla jen na třídění odpadu a na komercializaci tzv. eco friendly produktů. Obojí často slouží jako módní nálepka a alibi ospravedlňující vzrůstající konzum… Chceme ukázat, že třídění odpadu a recyklace jsou odlišné pojmy a že skutečná ekologie je jinde. Například v hesle Do it yourself – Udělej si sám a zbytečně nekonzumuj a neplýtvej. Recyklovat lze cokoli – od potravin přes domy a dopravní prostředky až po veřejný prostor. Ekologii je potřeba žít v každodenní praxi, jenže realita je taková, že angažovaný aktivismus bývá kriminalizován a nazýván protispolečenským.“

Počasí karnevalu skutečně přálo, a tak již po poledni začaly na místo srazu v ulici Za Invalidovnou přijíždět první sound systémy a krátce nato se trousit první karnevaloví účastníci. Ti se tady však dlouho neohřáli. Produkci živé kapely po první písničce ukončili policejní úředníci s nesmyslným zdůvodněním, že účinkující musí místo opustit, jelikož nemají jakési svolení k záboru. Karneval se tedy přesunul na nedalekou plochu u řeky, kde nebyl tak na očích (když nepočítáme ty policejní).

Přicházeli stále noví a noví lidé. Zdá se ale, že nápaditých masek bylo méně než v předešlých letech. Ty letošní se točily zčásti kolem tématu recyklace. Anarchisté a anarchistky z ČSAF a VAP tu rozložili své distro, kde se prvně představilo čerstvé číslo Existence a černorudí kolportéři rozdávali nové číslo zpravodaje Zdola – zdarma či za dobrovolný příspěvek zde padlo přes 600 výtisků.

Kolem čtvrté se dal karneval za účasti několika tisíc lidí do pohybu, aby na čas ovládl pražské ulice. Sound systémy duněly, na korbě jednoho náklaďáku nechyběla živá muzika, lidé se dobře bavili. Mnohá místa, která jsou jindy pod vládou automobilistů, najednou patřila opět lidem. A tak tomu bylo až do pozdních večerních hodin, kdy byla celá akce zakončena nedaleko bývalého squatu Milada, který byl před lety násilně vyklizen a dodnes chátrá.

karneval
Verze pro tisk 6.10.2014 -rt-

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)