Anarchistická federace

Jak dopadly komunálky

Volby do zastupitelstev a části senátu jsou za námi. I když jsme nevoli, pasivní jsme rozhodně nebyli.

Před komunálními volbami a volbami do jedné třetiny senátu se aktivní nevoliči a nevoličky opět činili a dávali najevo, že zastupitelský princip i na té nejnižší úrovni má velké trhliny. Předvolební propaganda je tradičně plná nicneříkajících sloganů a vyretušovaných xichtů. Snad jen díky mírně větší dávce hlouposti se neztratí v moři reklam, snažících se nacpat lidem zbytečné zboží. Kdybychom chtěli najít mezi kandidáty normálního člověka, vyžádalo by si to hodně sil. Opět se potvrdilo, že jsou komunálky jednoduše záležitostí lokální oligarchie. Jsou výsměchem svobodě a spravedlnosti a vějičkou pro poctivého pracujícího, kterého mají přesvědčit, že jeho volební lístek může o něčem rozhodnout.

Československá anarchistická federace spolu s volnou komunitou VAP proto vyzvaly k bojkotu tohoto tyátru. Nejprve byla publikována výzva „Nevolte nikoho!“ spolu s plakáty a přelepkami, určenými k výzdobě stranické propagandy. Následovalo vydání osmého čísla zpravodaje Zdola, jak jinak než na téma „komunální politika“. Na závěr vyšlo říjnové číslo nástěnných novin A3 zabývající se „kriminalizací chudoby“ právě v souvislosti s těmito volbami.

Činili se především aktivisté a aktivistky v Praze a Brně. V Praze byly upraveny desítky plakátů, plachet a billboardů. V Brně polepena stovka odpadkových košů, které tak mohly dočasně sloužit jako volební urny. Opět bylo navázáno na odkaz Romana Smetany a lidé všech generací i tentokrát malovali politikům tykadla.

Řada billboardů a plachet byla upravena v Hradci Králové. Zde si entuziasmus místních dokonce vyžádal posílení policejních hlídek, které vyjížděly hodinu co hodinu střežit podobizny papalášů. Pozornosti samozřejmě neunikly ani Babišovi balíci. Na některých se objevil zajisté pravdivý nápis „Agrofert patří lidu!“. Neznámí milovníci akčního umění pak rozřezali babišovcům huby a do jejich bezedných dutin nacpali bagety.

Předvolebními plakáty z dílny ČSAF a VAP byly polepeny Pardubice. V Ústí nad Orlicí se pro změnu v hubách nenasytných ódéesáků ocitly provinční rohlíky a na jednom billboardu se objevil DIY plakát s nápisem „Volby jsou podvod! Kde vládnou peníze, volební lístky nepomohou“. Předvolební propaganda byla upravena také v Chocni a ve Vysokém Mýtě.

Na Nymbursku probíhaly decentralizované útoky na propagandu včetně její úpravy tradičními tykadly a hesly a přelepování materiály ČSAF a VAP. Průběžně byly vylepovány nástěnné noviny A3 a DIY samolepky s protivolebními a antikapitalistickými hesly. V Ostravě byla na jeden z mostů vyvěšena černo-rudá vlajka s nápisem „Kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zakázali“.

Nutno zmínit, že u velké části předvolební propagandy se jedná o černý výlep, policie by nám tedy měla poděkovat, že jsme v některých městech tak pěkně uklidili. Pro naivní voliče je jistě špatnou zprávou, kterak se rozmohlo kupčení s hlasy. Z uplácení voličů jsou podezřelí papaláši v Bílině, Teplicích, Kadani, Ústí nad Labem, Lovosicích, Litvínově a Českém Těšíně.

Volební účast dosáhla obvyklých 44,46 %, o trochu méně než v roce 2010 a o trochu více než v roce 2002. Nízký zájem voličů opět dokazuje nelegitimitu tohoto systému, stejně jako pasivitu společnosti, která patrně více dbá na slevy v supermarketech než na dění ve svém okolí. Drtivou převahu mandátů obhájila různá „nezávislá sdružení“. Nejedná se však z velké části o sdružení, která vznikají za účelem vyřešení nějakého problému v sousedství, třeba nějakého pokoutního investičního záměru. Jedná se o sdružení, která vznikají pouze za účelem obsazení křesel na radnici nebo obecním úřadě, což slibuje další úspěšná podnikatelská léta.

Full size oligarchie, ta opravdová, se tentokrát soustředila pouze na křesla metropolitní. Agro žralok Andrej Babiš s aspiracemi na mediálního magnáta, jdoucího ve šlépějích takových kádrů, jako je milovník panen Silvio Berlusconi nebo bijec medvědů Vladimír Putin, pokořil své soupeře v Praze, Brně, Budějovicích, Jihlavě, Olomouci, Ostravě, Pardubicích, Plzni a v Ústí. Chvástat se mohou i naši fundovaní křesťané, kteří navzdory špinavé restituční hře ovládli nemalé množství obcí.

Ani senát letos nevybuduje buržoazní demokracii dobrou reputaci, mimo jiné živly se do něho dostali také sametoví miliardáři Hlavatý a Valenta. Zatímco Hlavatý představuje tradičního generálního ředitele, který ovládl textilku Juta a dnes ji celou vlastní, Valenta je gauner prvního řádu, proslulý úplatkářskými aférami, tunelováním, úspěšným podnikáním za hranicí zákona a vyváděním veřejného majetku ČR do daňových rájů.

Nezbývá než doufat, že všem těmto pánům a dámám v dohledné době zatneme tipec. Na to ale samotní anarchisté a anarchistky stačit nebudou, budou se muset zapojit všichni, kdo pod nadvládou těchto prominentů trpí.

Praha
Praha

Praha

Praha

Brno
Brno

Hradec Králové
Hradec Králové

Hradec Králové

Ústí nad Orlicí
Ústí nad Orlicí

Ústí nad Orlicí

Nápaditou iniciativou byl tisk triček „Jsem pouliční živel“, reagující na jeden ze štvavých sloganů pražských politiků, kteří jako řešení problémů vidí vyhánění někoho od někud. Trika natiskly Kuchařky bez domova a během workshopu 6. října se k nim mohl kdokoliv přidat.
Jsem pouliční živel

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

11. Anarchistický festival knihy

25. - 26. 5. 2024, Praha

publikace / přednášky / workshopy / debaty …(více)