Anarchistická federace

Za čistý vzduch v Nymburce

V Nymburce lidé vyšli demonstrovat kvůli zápachu ze zinkovny AZOS.

Nymburkem se ve vlnách šíří ohavný zápach. Je cítit i ve sportovním centru a před školou, v okolí supermarketu i v centru města. Nepomůže ani zavřít okna, podezřelý chemicky kovový puch si vždy najde skulinu. Objevuje se v různých intervalech, s různou intenzitou a různými důsledky. Lidé si začínají stěžovat na častější bolesti hlavy, krvácení z nosu a nevolnost.

Jaká to náhoda, že se centrum zápachu nachází u nově vzniklé zinkovny firmy AZOS. Tento projekt byl již od počátku poněkud kontroverzní – nápad umístit zinkovnu ani ne padesát metrů od obytné zóny do průmyslového areálu z padesátých let se nezdál ideální především obyvatelům čtvrti Zálabí, kterým se tak objevila továrna pracující s jedovatými chemikáliemi doslova přes ulici. Firma označila své podnikání v tomto areálu za „Provoz povrchových úprav v průmyslové zóně města Nymburk“, nicméně pod tímto nicneříkajícím spojením se skrývá zinkování, kataforézní lakování a další procesy, při kterých by se mohly do ovzduší dostávat nebezpečné látky. Jak už je v našich končinách zvykem, městským úřadem prošel projekt bez problémů a nikdo se neobtěžoval obyvatele Zálabí informovat o tom, co se vlastně chystá. I tajemnice městského úřadu připustila, že „v místním tisku, rozhlase či jiným v dotčeném území obvyklým způsobem záměr zveřejněn nebyl“.

Tak tedy, zinkovna je v provozu a za běhu si shání patřičná povolení, což ale očividně nikomu z odpovědných nevadí. Podezřelý puch je čím dál tím silnější a mnozí obyvatelé Zálabí tvrdí, že vychází ze zinkovny AZOS. Ředitel firmy Petr Šimák to pochopitelně popírá. Současně si na zdravotní problémy stěžuje víc a víc lidí.

Nymburk

Problému se začíná věnovat občanské sdružení Permanent, které iniciuje několik inspekcí a měření škodlivin v zinkovně. Žádná inspekce nic nezjistila, městští zastupitelé krčí rameny a zachovávají si neutralitu, aby nikoho nenaštvali. Postupem času je nicméně jasné, že zápach vychází z AZOSu. Co to je? Nikdo neví.

Lidem dochází trpělivost a na 16. září 2014 svolalo sdružení Permanent demonstraci za čistý vzduch v Nymburce, které se zúčastnilo asi šedesát nespokojených lidí a několik set dalších připojilo své podpisy k výzvě požadující zastavení provozu zinkovny. Zastupitelé města se na demonstraci samozřejmě neobjevili, jenom se rozšířila zpráva, že akci označili za „extremistickou“. Akce podobných rozměrů nemá v nedávné historii Nymburka obdoby – lidé jsou očividně rozčileni tím, že jsou jejich problémy ignorovány, a neváhají pro jednou vyjít do ulic na hlučný pochod. Před zinkovnou nechali zapálené svíčky a pikety s hesly proti zinkovně vplétali do ostnatého drátu na plotě coby jasný vzkaz pro AZOS.

Co bude dál? Těžko říct. Už teď je domluvena schůzka mezi zástupci sdružení Permanent a starostou Nymburka, nicméně těžko si od ní slibovat konkrétní výsledky. Akce proti zinkovně AZOS tedy určitě nejsou u konce a je vítána jakákoli pomoc – šíření informací o problému, zasílání dopisů a mailů na patřičná místa, pomoc s budoucími akcemi…

Je nasnadě, že coby anarchisty a anarchistky z lokální skupiny ČSAF nás tento problém nenechává chladnými a v celé záležitosti se angažujeme. Nikdo nesmí stavět zájmy průmyslu a zisk nad zájmy lidí a kvalitu životního prostředí. Nezůstaneme zticha a uděláme vše, co bude v našich silách, abychom pro Nymburk vybojovali čistý vzduch bez jedovatých chemikálií.

Nymburk

Další info na http://antizink.sweb.cz/ (stránky občanského sdružení Permanent)

stred[a]csaf.cz (e-mailová adresa ČSAF – Střední Čechy)
Verze pro tisk 26.9.2014 ČSAF – Střední Čechy

V nejbližších dnech:

IFA/IAF - Internacionála anarchistických federací
Web Nakladatelstvi Anarchistické federace

Píšou jinde

Odkazy

Punx against Putin

28. 5. 2024, Praha

Benefice pro Solidarity Collectives …(více)